pixabay.com

U Rusiji su uz učešće stručnjaka iz Ruske akademije nauka i umetnosti (RAN) napravljena tri preparata koja se potencijalno mogu primeniti za lečenje infekcije prouzrokovane virusom korona, izjavio je potpredsednik, šef odeljenja medicinsko-bioloških nauka RAN akademik Vladimir Čehonjin.

Naučnik je podsetio da je pre nekoliko godina na Institutu za organsku sintezu ­„Postovski“ pri uralskom ogranku RAN bio napravljen antivirusni preparat triazavirin, koji je sada zainteresovao kineske stručnjake u pogledu mogućnosti primene u lečenju Kovid-19.

– Trenutno je spremna posebna, inhalaciona forma ovog preparata, koja se može koristiti isključivo za lečenje respiratorne virusne infekcije. Siguran sam da će biti pogodnija za lečenje od virusa korona. Lek je već spreman za testiranja u specijalizovanim ustanovama – istakao je Čehonjin.

Osim toga, po rečima Čehonjina, Institut za organsku sintezu je, zajedno sa moskovskim Institutom za organsku hemiju „Zelinski“, napravio prilično efikasnu i kompatibilnu sa zahtevima ruske farmaceutske industrije, šemu sinteze antivirusnog prepata favipiravir, koji je bio prethodno napravljen u Japanu za lečenje infekcija izazvanih takozvanim RNK-virusima u koje spada i sadašnji Kovid-19.

Kako tvrdi potpredsednik RAN, ovaj preparat je takođe spreman za ispitivanja.

Drugi preparat, fortepren, ranije je napravljen u Nacionalnom epidemiološkom i mikrobiološkom centru „Hamaleji“ zajedno sa Institutom za organsku hemiju na bazi leka fosprenil, koji se koristi za lečenje infekcija izazvanih virusom korona kod životinja.

– Što se tiče leka forteprena, prošao je sve faze kliničkih ispitivanja, odnosno, bio je testiran i na ljudima. Ovaj preparat je trenutno u fazi registracije, a nakon toga mogu početi testiranja njegove efikasnosti u borbi protiv Kovid-19 – istakao je potpredsednik RAN.

Podsetimo, ranije je Federalna agencija za biomedicinu predstavila preparat za lečenje Kovid-19 na bazi antimalarijskog leka meflohina.

Prema rečima Čehonjina, u Rusiji se uz učešće stručnjaka sa Akademije nauka razvijaju i tri vakcine protiv infekcije Kovid-19.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here