Vojni muzej u Beogradu
Žičana ograda logora Jasenovac

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, u sredu, 21. aprila, u 10 časova biće održana Svečana akademija poslednjeg ešalona logoraša Jasenovca, u sredu, 21. aprila u 10.00 časova: “Jasenovac-paradigma stradalništva”.

Svečana akademija posvećena je 80-toj godišnjici početka “ustaškog konačnog rešenja“ i početka ustaškog genocida formiranjem ustaških logora smrti, među kojima i Jasenovca, jednog od najbrutalnijih i najozloglašenijih u Drugom svetskom ratu.

Prema najavi Udruženja logoraša i potomaka “Jasenovac” na akademiji će se obratiti predsednik SANU Vladimir Kostić, a uvodničari su akademik Matija Bećković i akademik Vasilije Krestić.

Specijalni gost prof. dr Gideon Grajf, ekspert za Holokaust, nosilac Sretenjskog odlikovanja i počasni član Udruženja logoraša Aušvic-Birkenau i Udruženja logoraša Jasenovac.

Svečana akademija održava se u sklopu kampanje koju je pokrenuo čika Gojko Rončević Mraović, preživelo dete logoraš Jastrebarskog, u ime poslednjeg ešalona preživelih logoraša ustaških logora smrti u NDH, radi donošenja Rezolucije o ustaškom genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima, a čije usvajanje se očekuje 22. aprila na Dan herojskog proboja golorukih logoraša Jasenovca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here