pixabay.com
Foto: Ilustracija

U diplomatskoj četvrti Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije otvorena je prva prodavnica alkohola, javile su danas zapadne agencije.

Roba u toj prodavnici dostupna je nemuslimanskim diplomatama, navode isti izvori.

Istovremeno, zvanični Rijad uspostavio je i kvote za nabavku alkoholnih pića stranim izaslanicima u Saudijskoj Arabiji, kako bi se „suprotstavilo nedozvoljenoj trgovini alkoholnom robom“, navodi se u saopštenju Centra za međunarodne komunikacije Saudijske Arabije.

Posmatrači ističu, da ova novina u domaćoj tržišnoj ponudi Saudijske Arabije, iako primenjiva na precizno izdvojenu grupu mogućih potrošača, predstavlja veliku promenu u najvećoj sunitskoj monarhiji na svetu.

Konzumacija alkohola je u Saudijskoj Arabiji zabranjena od 1952. a nakon incidenta u kome je saudijski princ usmrtio britanskog diplomatu na zabavi gde se konzumirao alkohol. Islam takođe zabranjuje konzumiranje alkohola.

U međuvremenu, pojedina alkoholna pića na crnom tržištu dostižu astronomske cene, navodi američka mreža Si-En-Bi-Si.

Nova prodavnica alkohola u Rijadu obavljaće promet pod strogim merama: ulazak i kupovinu moraju biti potvrđeno putem odgovarajuće aplikacije „Diplo“ i odobreno od strane saudijskog ministarstva spoljnih poslova, dok kupovine podležu sistemu mesečnih kvota po registrovanom pojedincu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here