Z. Vicelarević
NA TRGU REPUBLIKE: Predstavnici svih učesnika na sceni

Uz prisustvo više oko 4.000 učesnika i gostiju iz sedam zemalja EU i regiona, u Beogradu je proteklog vikenda održana 26. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore.

Najveća kulturna manifestacija srpske dijaspore održana je u MTS dvorani, a u takmičarskom delu programa učestvovalo je 40 ansambala. Titulu najboljeg, ove kao i prošle godine, poneli su članovi SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča. Udruženje iz prestonice Austrije za koreografiju “Dogodine u Prizrenu”, od žirija prvi put u istoriji Smotre dobilo maksimalnih 100 bodova i prestižnog “Čiču Šumadinca”, prelazni pehar “Vesti” vraća u svoje vitrine. “Mokranjac” sada ima šest titula prvaka Eropske smotre.

– Pobedli su rad i trud. Odigrali smo dobro i presrećni smo. Čast da prime pehar najboljeg društva 26. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore pripala je akterima ove pobede, mladim igračima Jeleni Radojčić i Stefanu Bakiću – izjavio je neposredno posle proglašenja pobednika Saša Božinović, potpredsednik “Mokranjca”.

SLAVLjE POBEDNIKA: Članovi “Mokranjca”

Dodela nagrada prvi put je održana u strogom centru Beograda, na Trgu Republike gde su svi učesnici, ali i njihovi gosti u prestonici priredili slavlje za pamćenje koje nije pomutio ni jak pljusak Svi zajedno su poručili koliko vole otadžbinu, svoj jezik i kulturu bez obzira na to što su od nje udaljeni više hiljada kilometara.

“Čiču” su preuzeli Stefan Bakić i Jelena Radojčić

Nenad Milenković, predsednik Asocijacije srpskog folklora dijaspore ističe za “Vesti” da je prezadovoljan kako je 26. Smotra protekla.

– Veličanstvena atmosfera tokom oba dana. Ovo je zaista u svakom smislu te reči bio spektakl koji je krunisan svečanim proglašenjem na mestu koje su srpski folkloraši iz Evrope i zaslužili – na bini koja se nalazi između nacionalnog muzeja i nacionalnog pozorišta Srbije. Sve je proteklo u najbolje redu, a Srbija je još jednom pokazala da voli i ceni sve ono što dijaspora čini za maticu – naglasio je Milenković po završetku svečane ceremonije dodele priznanja.

NASTUP PRE PROGLAŠENjA POBEDNIKA: Izvor Noj Izenburg

Matica ceni rasejanje

Manifestacija je svečano otvorena u subotu, u velikoj sali MTS dvorane, a čast da proglasi početak 26. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore pripala je ministru kulture Nikoli Selakoviću i ministru bez portfelja Đorđu Milićeviću. Oni su poručili da Srbija i Republika Srpska cene napore srpske dijaspore da očuvaju naš identitet, tradiciju, nasleđe i kulturu.

SJAJNO IGRALI: SKC Sindelfingen

– Ta borba vas koji ste u rasejanju da očuvate svoje ja, svoje srpsko ime i prezime, srpsku igru i pesmu, tradiciju, istoriju, istorijsko sećanje i pamćenje jeste tamo gde živite je najžešća, najteža, ali Bogami, i najuspešnija za očuvanje srpskog identita – istakao je Selaković.

Čelnici ASFD s ministrima Selakovićem i Milićevićem i Mihajlom Šaulićem, generalnim konzulom u Cirihu Čelnici ASFD s ministrima Selakovićem i Milićevićem i Mihajlom Šaulićem, generalnim konzulom u Cirihu

On je dodao da će Srbija, njen predsednik i vlada nastaviti da pomažu dijaspori u toj misiji.

– U ime Srbije, u ime Republike Srpske, u ime naroda našeg u matici, želim vam da se uvek dobro osećate kada se vratite kući, kao što ste se sada vratili i da dolazite češće i da vas se što više vraća da ostaje, da živi, stvara i da se rađa. A između ostalog i da zaigra i zapeva – rekao je Selaković otvarajući Smotru.

ATRAKTIVNO: KUD “Karađorđe” Bern KUD Kolo Esen

Gromoglasan aplauz izazvala je činjenica da je došao u društvu supruge i dece od kojih je sin Lazar bio u narodnoj nošnji.

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević, kao izaslanik premijera Miloša Vučevića poručio je da odnos prema sopstvenoj veri, kulturi i običajima počinje od porodice i da je važno da deca od malih nogu uče o svojoj kulturi, indentitetu i tradiciji.

ORIGINALNE NOŠNjE: “Mokranjac” u MTS dvorani

Srbija je vaša kuća

– Ovde smo da proslavimo i očuvamo bogato kulturno nasleđe koje naš narod neguje kroz pesmu, igru i tradiciju i koja nas povezuje i podseća na naše korene bez obzira na to gde se nalazimo u svetu. Ova manifestacija predstavlja izvanrednu priliku da se okupe srpski folklorni ansambli iz različitih zemalja. Naše kulturne veze koje se protežu od preko granica biće osnažene zajedničkim radom i međusobnim razumevanjem kroz umetnost – istakao je Milićević.

Publika u centru Beograda

Dodao je da je posvećenost srpske dijaspore u očuvanju srpske kulturne tradicije inspiracija za sve.

– Vaš trud, posvećenost i ljubav prema kulturi su inspiracija za sve nas. Pružate primer kako se tradicija i daleko od svoje matice može čuvati i preneti budućim generacijama – kazao je Milićević.

On je na kraju poručio da mališanima iz dijaspore koji dođu u Srbiju nikad ne kaže “Dobro došli”.

– Srbija je vaša kuća. Vi ste ovde svoji na svome. Mi smo isti narod, a za naše mališane uvek imam istu poruku da se druže i da grade mostove prijateljstva u državama gde žive i da nikad ne zaborave našu ćirilicu, kulturu, istoriju, tradiciju i kada završe škole da uvek razmišljaju da se vrate u svoju Srbiju, a mi ćemo ih uvek čekati raširenih ruku – naglasio je Milićević.

O brojnim specijalnim nagradama i utiscima učesnika “Vesti” će izveštavati narednih dana.

Prosidba na sceni

Dodelu nagrada i veselu atmosferu na Trgu Republike ulepšala je i prosidba. Jovan Grubački je na sceni zaprosio Andru Kležu posle pet godina zabavljanja. Oni su se upoznali u folklornom ansamblu AKUD Mladost iz Temišvara gde i sada zajedno igraju, a kada je Andra rekla “DA”, na bini i ispred nje usledio je aplauz i povici odobravanja svih prisutnih.

SPOJIO IH FOLKLOR: Andra i Jovan

– Od sada ćemo igrati zajedno celog života – rekli su kratko za “Vesti”, još vidno uzbuđeni Andra i Jovan.

Pokroviteljstvo

Selaković je podsetio da se prvi put sa Evropskom smotrom susreo 2018. godine u Švajcarskoj.

Nikola Selaković sa sinom Lazarom

-Tada sam ostao bez reči. Ubrzo su predstavnici Smotre došli u Predsedništvo i dobili smo pokroviteljstvo Predsednika Srbije i pozvali da se ubuduće Smotre organizuju u matici, Srbiji ili Republici Srpskoj. Od tada je dijaspora ovde u svojoj kući. Za mnoge naše mlade folkloraše koji dolaze iz rasejanja Smotra je način da prvi put dođu u Srbiju ili Srpsku i time smo dovoljno uspeli – istakao je Selaković.

Čuvari identiteta

Obraćajući se učesnicima Đorđe Milićević je zahvalio što čine “značajnu stvar za Srbiju”.

ZAHVALIO FOLKLORAŠIMA: Đorđe Milićević

Kroz igru, pesmu, tradicionalne nošnje vi ste čuvari našeg identiteta i tradicije van Srbije. Vi ste naši najbolji ambasadori. Verujem da ćemo se družiti i tokom letnjih kampova u Srbiji gde će ove godine biti više od 5.000 naših mališana, sunarodnika iz različitih država regiona, Evrope i sveta. Upravo jedna od tematskih oblasti jesu kulturno-umetnička društva.

Odlični uslovi

Nenad Milenković je i predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske, koji je bio zadužen za organizaciju 26. Evropske smotre.

Nenad Milenković

– Jedan od ciljeva Evropske smotre svakako jeste druženje i upoznavanje naših mladih iz dijaspore, ali prioritet je ipak na samom takmičenju, a posebno na uslovima da na najbolji način predstave sve ono što su vredno vežbali tokom godine. Prezadovoljni smo ovogodišnjom organizacijom i što su društva dobila mogućnost da nastupaju u uslovima koji su adekvatni njihovoj posvećenosti. Mi u dijaspori se mnogo trudimo, kao uostalom i Srbija, u očuvanju tradicije i folklora. Zato smatram da zaslužujemo da uvek imamo najbolje uslove za nastup naših takmičara – kaže Milenković.

Praznik za oči i dušu

Vladimir Koturović, predstavnik Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu MSP Srbije, ističe za “Vesti” da je Evropska smotra dokaz da srpska dijaspora ne zaboravlja svoje korene, a da je uspešna saradnja sa institucijama u Srbiji dokaz sinergije koja daje rezultate.

Vladimir Koturović

– Toliko naše dijaspore, naših mladih ljudi iz svih krajeva Evrope koji neguju kulturu i tradiciju je praznik za oči i dušu. Ovo jeste folklorna manifestacija, ali to je pre svega kulturni događaj koji svedoči o očuvanju srpskog indentiteta. Ovo je dokaz da srpska dijaspora ne zaboravlja svoje korene i da ih se ne stidi, već se njima i te kako ponosi – ističe Koturović.

On je naveo da je saradnja Uprave sa svim savezima i udruženjima u Evropi rezultat zajedničkog rada na očuvanju veza matice i dijaspore.

– Ponosni smo na to – naglasio je Koturović.

Dodao je da je Uprava i do sada vrednovala i pomagala rad saveza i udruženja u dijaspori, a da je ove godine, kroz konkurs, Evropsku smotru srpskog folklora pomogla sa tri miliona dinara.

– I ponosni smo što godinama podržavamo organizaciju ovakvog događaja zato što je ovo jedan od, ako ne i najveći događaj dijaspore koji se organizuje u matici – zaključio je Koturović.