pixabay.com
Foto: Ilustracija

Baltičke države će biti uništene ako u Evropi počne oružani sukob, izjavio je zamenik državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije Vladimir Arčakov.

Prema njegovim rečima, baltičke zemlje ne predstavljaju ništa u vojnom pogledu.

“Osnovna opasnost u ponašanju baltičkih država se zasniva na tome da one stalno podstiču eskalaciju, ne računajući da će u slučaju sukoba velikih sila biti zbrisane sa lica zemlje”, citira list “Nacionalna odbrana” reči Vladimira Arčakova. Izuzetak je Poljska, smatra general-major.

Prema njegovim rečima, ona je dovoljno jak subjekat u međunarodnim odnosima sa ozbiljnim ekonomskim i vojnim potencijalom. Arčakov smatra da Varšava lobira američke interese u EU.

Pod izgovorom borbe protiv “ruske pretnje” ona razvija bilateralno vojno partnerstvo sa Vašingtonom i jača svoj politički potencijal. Arčakov smatra da Poljska i SAD vrše pritisak na Belorusiju kako bi preko nje uticali na interese Rusije.

Ranije je list “Tajms” saopštio da se Ukrajina i NATO plaše napada ruske vojske na Suvalkski koridor, koji predstavlja jedinstvenu opštu granicu baltičkih država sa drugim članicama Alijanse.

Prema pretpostavkama izvora, Moskva bi za to mogla da iskoristi migrante iz Belorusije koji će praviti nerede na granici Poljske i Litvanije, prenosi RT. Navodno bi ovakav potez mogao da zatreba Moskvi kako bi odvukla NATO tokom napada na Ukrajinu.

5 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here