U Srbiji 700.000 potencijalnih patoloških kockara

0

U Srbiji tri i po miliona građana igra neku vrstu igara na sreću

 

Prema rečima suosnivača sajta i psihologa Jelene Manojlović, celodnevna SOS linija je pokrenuta s ciljem da se jave sami kockari, ali i clanovi njihove porodice koji će dobijati uputstva i odgovore na mnoga pitanja kao sto su kako da se kocakr ubedi da dođe na lečenje kada odbija saradnju, da li moze da se prestane sa kockanjem i slično.

Manojlovićeva je dodala da će u okviru SOS centra funkcionisati individualna i grupna terapija i radionice, u zavisnosti od procene dubine problema i načina na koji problem može najbrže i najefikasnije da se reši.

Ona je objasnila da je SOS centar nestranačko, nevladino udruženje osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti prevencije i pomoći patološkim kockarima, kao i njihovim porodicama.

Ciljevi su takođe i drugi oblici unapređenja, zaštite i promocije zdravlja i zdravog načina života.

"Patološko kockanje je prepoznato kao najbrže rastuća bolest mentalnog zdravlja u svetu, a situacija u društvu nikada nije bila nepovoljnija za igrače koji upražnjavaju neke od igara na sreću", istakla je Manojlovićeva.

Ona je objasnila da se to dešava, jer je ponuda igara na sreću veoma velika, razni oblici kocke su putem medija, prvenstveno televizije, ušli u naše domove, pa se "putem tih naizgled bezazlenih igara stvaraju preduslovi za dalje nekontrolisano kockanje".

"Tome doprinosi i opšta besparica i kriza u društvu zbog čega se mnogo građana Srbije nada da će upravo putem igara na sreću rešiti svoje egzistencijalne probleme, ne znajući pri tom da takvo razmišljanje i ponašanje nosi rizik od razvijanja bolesti patološkog kockanja", kazala je Manojlovićeva.

Dejan Stanković, autor najnovije knjige o kockanju "Ulog", rekao je da, prema zvaničnim statistikama, stopa kriminaliteta raste i do deset puta na mestima gde se otvaraju kockarnice i kazina, kao i da su kockari često izvršioci tih kriminalnih aktivnosti, jer se pod pritiskom dugova okreću kriminalu.

On je ukazao na značaj pružanja pomoći tim ljudima i njihovim porodicama koji greše kada pokušavaju da sami reše problem i tom prilikom gube novac i dragoceno vreme jer dozvoljavaju da ih kockar izmanipuliše.

Stanković je naglasio da se masovnim pokretanjem igara na sreću krši član 29. važećeg zakona o igrama na sreću, pogotovo kada su u pitanju televizijska izvlačenja dobitaka.

U skladu s tim problemom, Stanković je kazao da će se pokrenuti akcija društveno odgovornog poslovanja u saradnji sa priređivačima igara na sreću i da će Fond Herc, zajedno sa SOS centrom, uputiti dopise svim većim priređivačima igara na sreću sa željom da se odazovu borbi protiv ove pošasti.

Stanković je kazao da će njihov predlog saradnje ići u dva pravca – inicijativa da se sami kockari informišu o eventualnom rizičnom ili problematičnom kockanju na mestima koja će biti određena u okviru uplatnih mesta Loto-a, kladionice i slično i inicijativa da na svakom uplatnom mestu gde je to izvodljivo, igrači u zavisnosti od svoje želje i volje doniraju sredstva i na taj način podrže akciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here