pixabay.com

U Srbiji je u ovoj godini prijavljeno 298 slučajeva obolelih od velikog kašlja, veoma zarazne bakterijske infekcije koja zahvata disajne puteve.

Simptomi se razvijaju najčešće sedam do 10 dana nakon izloženosti uzročniku, a u nekim slučajevima i nakon 21 dana. Na početku bolesti, koja se naziva i pertusis ili „magareći kašalj”, simptomi podsećaju na običnu prehladu i uključuju kijanje, curenje iz nosa, blago povišenu temperaturu i blagi kašalj.
Unutar dve nedelje kašalj postaje sve teži sa sve češćim epizodama i napadima zacenjivanja. Ove epizode su praćene iskašljavanjem viskozne sluzi, a često i povraćanjem. Na početku bolesti napadi se javljaju tokom noći, a onda postaju sve učestaliji tokom dana i mogu trajati mesec do dva. Oboljenje uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, koja se može naći u usnoj duplji, nosu i ždrelu zaražene osobe.
Najčešće se prenosi kapljicama iz disajnih puteva (nosa i ždrela) zaraženih osoba, kijanjem i kašljanjem. Bolest se može preneti i sa osoba koje imaju blagu kliničku sliku ili onih koji su bez simptoma.
U Institutu za javno zdravlje Srbije uz uput lekara može se obaviti uzimanje uzoraka (bris nazofarinksa ili krv) i laboratorijsko ispitivanje u cilju potvrde dijagnoze pertusisa, svakog radnog dana od 7 do 12 časova. Za pacijente sa prebivalištem van Beograda uput mora biti overen od strane nadležne filijale RFZO. Bris ili krv se može uzeti i na sopstveni zahtev, što se naplaćuje, prenosi „Politika“.
Laboratorijska potvrda dijagnoze sprovodi se u Centru za mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, kako je saopštila ta ustanova, jednom od metoda analiza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here