U Srbiji godišnje nestane ceo grad

0

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kazao je na konferenciji "Demografska slika Srbije-društvene i ekonomske posledice" da su demografski problemi "ogledalo civilizacijskih promena" i dodao da postoje neki pozitivni pomaci u Srbiji i kao primer naveo da od 2000. do 2008. godine dužina života beleži blagi rast.

 

Ministar je, međutim, podsetio na činjenicu da je od početka devedesetih godina registrovano smanjenje broja živorođenih i povećanje broja umrlih i naglasio da je veoma važna briga o zdravlju stanovništva.

 

"Ulaganje u zdravlje je jedino pravo ulaganje u ekonomski i održivi razvoj" podsetio je on i napomenuo da su faktori rizika za nastanak mnogobrojnih hroničnih nezaraznih bolesti pušenje, hipertenzija, alkohol, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

 

Direktor Zavoda za statistiku Dragan Vukmirović kazao je da stopa starosti stanovništva raste i napomenuo da podaci pokazuju da stanovništvo sve kasnije stupa u brak, kao i da prosečno domaćinstvo više nije četvoročlano već tročlano.

On je podsetio da godišnje nestane jedan grad veličine Ivanjice, Ćuprije ili Knjaževc

Milosavljević je ukazao da je kod odraslog stanovnovniištva primećeno sve učestalije povećanje krvnog pritiska, a da porast beleži i obolevanje od zloćudnih tumora.

On je podsetio da je između 2002. i 2007. godine prepolovljena smrtnost od akutnog infarkta miokarda, a da se smrtnost odojačadi nije povećavala od 1991. godine.

Državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike Ljiljana Lučić podsetila je da negativna stopa prirodnog priraštaja pogađa mnoge zemlje, a da su uzroci za takvo stanje u Srbiji veoma složeni.

Ona je kazala da su na to uticale socijalne, ekonomske i ratne turbulencije tokom devedesetih godina, kao i spora tranzicija.

 

"Po popisu iz 2002. godine, u Srbiji je živelo oko 7.478.000 građana, a ako se ovakav trend nastavi 2030. godine biće ih oko 6.800.000", kazala je Lučić dodavši da sada među populacijom ima više starih osoba uzrsta od 65 godina nego petnaestogodišnjaka.

Ona je ocenila da je važno podržati porodice sa decom, koje su suočene sa siromaštvom, nastojati da se obezbedi sistem socijalne sigurnosti, ali i organizovati mere u sferi rada i podstaći zapošljavanje mladih roditelja koji nemaju posao.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here