Tanjug

“Niška kompanija ‘Neomedika’ uskoro počinje proizvodnju testova na koronavirus”, najavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Biće to prva firma u Srbiji, ali i regionu koja pravi ove testove, što će nam znatno umanjiti troškove jer smo ih do sada uvozili iz Kine, prenosi portal b92.

– Testovi su kvantitativni, mi detektujemo antitela, baziran je na Eliza metodi. Ovi testovi su dobri, recimo, za davaoce krvne plazme i kad vakcina bude puštena da saznamo nivo antitela kako se vakcina primila kod osobe koja ju je primila –  je generalni direktor i vlasnik “Neomedike” Saša Tričković.

Jedan kertridž ide na jedan test i to na jednog pacijenta. Kertridž sadrži sve reagense potrebne za izvođenje jednog testa, dovoljno je, kako kaže Tričković, dodati serum ili plazmu pacijenta, staviti je u aparat, pritisnuti dugme i aparat odredi sve sam.

– Aparat ima kapacitete za 30 kertridža, to znači da se 30 pacijenata može testirati istovremeno. Vreme izvođenja testa je oko sat i po – dodaje Tričković.

Prema njegovim rečima, Fond za inovacionu delatnost je “Neomediku” prepoznao u ovom projektu, jer oni već četvrtu godinu proizvode mnoge viruse, hormone, tumorske markere i sada već Covid-19.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here