EPA-EFE

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je zvanično u poslednja 24 sata od posledica Covida-19 preminuo jedan pacijent, a zaražena je još 121 osoba.

U poslednja 24 časa testirano je 6.700 osoba.

Na respiratorima se nalazi 20 pacijenata. Hospitalizovano je 283 osobe.

Od početka epidemije u Srbiji je od koronavirusa preminulo 758 ljudi. Procenat smrtnosti je 2.22 odsto.

U Srbiji je zvanično testirano 1.173.582 osobe, a registrovano je 34.193 slučaja zarane koronavirusom.

Beograd najveće žarište

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da je Beograd najveće žarište u Srbiji što je normalno, jer je najveći grad u zemlji. Naglasio je da se posebna pažnja obraća na mesta gde je najveća šansa prenosa virusa – javni prevoz i ugostiteljski objekti.

– Insistiraćemo da se nose maske u svim zatvorenim prostorima, ulazimo u period hladnijeg vremena, bašte više neće raditi, i moramo da budimo odgovorniji”, dodao je Vesić.

Beležimo porast obolelih

Doktorka Darija Kisić Tepavčević navela je da je od 121 potvrđenog slučaja u poslednja 24 sata 54 odsto njih, odnosno 66 osoba iz Beograda.

Iz Kragujevca je 8 osoba, iz Niša 5, Novog Sada i Loznice po 4, Vranja i Kraljeva po tri osobe, dok u ostalim gradovima su dve ili jedna osoba.

– Imamo i područja gde više dana nije detektovano prisustvo virusa – dodala je Kisić Tepavčevićeva.

– Beležimo porast broja obolelih, a ako gledamo rizik oboljevanja na nivou čitave Evrope mi smo i dalje jedna od zemalja koja ima najnižu stopu oboljevanja – poručila je Darija Kisić Tepavčević.

– Zadatak svih nas je da se potrudimo da to održimo, a iskustvo drugih zemalja nam je pokazalo kako ova situacija može brzo da se promeni – dodala je doktorka.

Ukazala je da u okruženju epidemija bukti u svim zemljama.

– Može svako od nas da da sve od sebe da se spreči širenje virusa i do sada smo pokazali da smo bili odgovorni i sada je na svima nama da se i dalje tako ponašamo – poručila je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here