Hadži Marko Vujičić
Učesnici predstave "Vertep" u Sentandreji

Protojerej – stavrofor Predrag Azap, paroh u Iloku, sačuvao je od zaborava Vertepe – tradicionalan običaj koji se neguje posebno među Srbima u Sremu, Slavoniji i Baranji.

Prota Predrag Azap je mnoge generacije obučio u “nošenju” vertepa, kako u rodnoj Tenji kod Osijeka tako i na parohijama u selu Pačetinu i Vinkovcima.

– Učesnici u vertepskoj predstavi su školska deca, dečaci, obično njih šestorica. Jedan je car Irod, trojica su mudraci – Gašpar, Valtazar i Melhior i dvojica čobani – pastiri. Car Irod i mudraci obučeni su u crkvene stihare. Na glavama nose kape od kartona, ukrašene krstom, mesecom i zvezdama, a u rukama nose sablje, najčešće drvene. Pastiri obuku preokrenute kožuške, na glavi nose šubare, u rukama čobanski štap – kuku i klepetušu.

Prota Predrag kaže da se ovaj običaj prikazuje na Badnje veče kada “vertepi ili vertepaši obilaze selo i pronose glas o rođenju Bogomladenca”.

– Ide grupa od pet mladića, četiri nose maketu crkve – vertep, a jedan ide napred odeven u pastira. Mladići koji nose vertep su odenuti kao carevi, idu i pevaju Roždestvo od ulaska na kapiju domaćina do ulaska u srpski dom. Čim ih čuje domaćin otvara kuću i oni ulaze obično u prostoriju gde je posuta slama i upaljeno kandilo u zelenom žitu. Čim uđu u prostoriju vertepi izvode igrokaz – obred, kojim objavljuju Rođenje Hrista dok svi prisutni stoje. Domaćica ih dariva: na crkvu maketu veže peškir, a pastiru u prtenu torbu stavlja kobasica, oraha, voća, bombona, dok domaćin daruje novac tako što ga stavlja u vertep. Potom ih ponude hranom i pićem, obično su to rakija i vino. Posle posluženja vertepi napuštaju kuću uz pesmu “Vitlejemu, slavni grade od Boga” – otkriva protojerej – stavrofor Predrag Azap.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here