pixabay.com
Isus Hrist

Pred pravoslavnim hrišćanima je poslednja – Strasna nedelja vaskršnjeg posta, a zatim u nedelju i praznik nad praznicima – Vaskrs. Koliko će na ovaj događaj uticati aktuelna epidemiološka situacija koja je u većini evropskih zemalja, ali i Australiji proizvela brojna ograničenja koja uključuju i zabrane okupljanja.

Kada je reč o Srbiji, arhimandrit Metodije, iguman manastira Prohor Pčinjski kaže da se i ove godine obeležavanje Vaskrsa zbog pandemije korona virusa odvija u specifičnim okolnostima.

– Upravo zbog takve situacije vernici su pozvani da poštuju sve epidemiološke mere i da praznik proslave pre svega liturgijski pričešćujući se Svetim Hristovim tajnama na Vaskršnjoj liturgiji. A, ove godine Vaskršnja liturgija će biti posebna jer će se na njoj pročitati prva Vaskršnja poslanica Njegove svetosti novoizabranog patrijarha srpskog gospodina Porfirija – podseća arhimandrit Metodije.

Arhijerejski namesnik tuzlanski, protojerej stavrofor Stevo Jović, starešina Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Loparama – jednoj od najmnogoljudnijih dijasporskih sredina u Republici Srpskoj ističe da mnogi ove godine neće moći da proslave Vaskrs onako kako su to do sada činili. Ali, poručuje prota Stevo – nema očajavanja…

– Izmiriti se sa zavađenim, jedni drugima oprostiti. Posebno je potrebno obnoviti sebe i tradicionalne porodične vrednosti – kaže protonamesnik Jović i objašnjava kako to u praksi treba da izgleda u onim parohijama gde zbog pandemije nije dozvoljen odlazak u crkve.

– U svome domu upaliti sveću, kandilo, kadionicu i tamjan, otvoriti molitvenike, psaltire i Sveto jevanđelje i čitati sa ukućanima pevajući tropar vaskrsenja ”Hristos vaskrse iz mrtvih smrću smrt uništi i onima koji su u grobovima život darova”.

Arhijerejski namesnik zagrebački, protojerej stavrofor Duško Spasojević kaže da smo već drugu godinu svedoci “nebivale situacije”.

– Shvatamo koliko su nam važni bližnji onda kada ne možemo da se sa njima sretnemo. Oni đaci koji često traže različite izgovore da ne idu u školu počeli su da čeznu za povratkom u školske klupe. Shvatamo koliko nam je fizički kontakt važan kada držimo fizičku distancu. U tom smislu mislim da treba i ovo iskušenje gledati kao jednu priliku da preispitamo svoj odnos prema svetu u kom živimo, odnose sa bližnjima kao i odnos sa Bogom – ističe Spasojević i dodaje da u onim sredinama u kojima će hrišćani, zbog poboljšane epidemiološke situacije, imati sreće da se mogu okupljati u hramovima, upozorava da i tu vernici treba da budu pažljivi prema drugima i da poštuju mere koje se primenjuju u njihovoj parohiji.

U Evropi i Australiji prisustvo na Vaskršnoj liturgiji će se razlikovati od eparhije do eparhije. Kada je reč o vernicima u Nemačkoj, protojerej stavrofor Simon Turkić navodi da sveštenici na preporuku vladike Grigorija poštuju sve mere koje su državne institucije ove zemlje donele u vezi sa pandemijom i bogosluženjima.

Ne zaboravite čiji ste!

Za mnoge koji će ove godine biti sprečeni da dođu u svoj rodni kraj protojerej stavrofor Stevo Jović ima poruku.

– Vi koji ste daleko od rodnog kraja, braćo i sestre, koji ste u tuđini razapeti između svojih ognjišta, roditelja, grobova predaka, sa ove strane i potomaka tamo, ni po koju cenu nemojte zaboraviti čiji ste. Ne zaboravite prve korake gde ste prohodali, prve zrake sunca koje vas je ogrejalo. Ne zaboravite žuljevite ruke očeva i uplakane oči majki koji su vas pratili na životni put sa željom da budete ljudi i da se uvek iznova vraćate svome izvorištu sa koga ste hranjeni i napajani. Kad se smiri ova pošast koja se COVID-19 zove dođite u rodni kraj, dovedite decu, svoje unučiće, pokazujte im stalno naše vrednosti uz najradosniji pozdrav, pozdrav vere naše hrišćanske, pozdrav našeg ognjišta, pozdrav života, nade i pobede: Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse!

Hvala na razumevanju

– Prošle godine smo prvi put u bližoj istoriji doživeli jedan fenomen, a to je da smo služili na Vaskrs bez prisustva vernika. Ne samo mi, nego sve hrišćanske konfesije. Bilo je dvostruko raspoloženje: veličanstven osećaj slavljenja Vaskrsenja Hristovog i pogled unazad: prazna crkva. Na prvi pogled tužno, a na drugoj strani smo znali da su naši vernici uz nas i oni su znali da molimo za njih… I kada je reč o ovogodišnjoj proslavi trenutno se držimo propisanih pravila i nadamo se da ćemo Vaskrs proslaviti sa našim vernicima, kojima se zahvaljujemo na velikom razumevanju i poštovanju normi kojih se držimo u hramovima – ističe protojerej stavrofor Simon Turkić.

Sutra – U susret najvećem hrišćanskom prazniku (3): Pokajanje i dobra dela