Youtube/SvetosavskoZvonce
Radmila Mišev

Kada je reč o postu mališana, roditelje zanima da li i ona treba da poste svih sedam nedelja, odnosno da li postoje neka pravila kako to treba da rade u Strasnoj nedelji. Radmila Mišev, glavni i odgovorni urednik “Svetosavskog zvonca”, pravoslavnog dečjeg časopisa u izdanju Svetog arhijerejskog Sinoda SPC, objašnjava da nijedan kanon ne propisuje kako deca treba da poste tokom vaskršnjeg posta, ali i da mališani ne treba da poste kao odrasli zato što još ne poseduju grehe, strasti i navike koje se postom smiruju.

– Ovo ne znači da su deca potpuno oslobođena posta, i da uopšte ne treba da poste. Kod braće Grka i Rusa, roditelji privode decu od četiri, pet godina svešteniku na “ispovest”, opet ne zbog nekih njihovih grehova, nego da se od malena priviknu na jednu svetu i neophodnu hrišćansku dužnost, bez koje, kada odrastu, nema napretka u duhovnom životu. To se radi i kako bi se uspostavilo poverenje i sloboda u komunikaciji sa sveštenikom, odnosno duhovnikom.

Urednica “Svetosavskog zvonceta” zato naglašava da je najbolje da se deca postepeno uvode u čin posta već od treće, četvrte godine.

Sutra – U susret najvećem hrišćanskom prazniku (5): Jaje na mravinjaku