EPA/Mauritz Antin

Veliki broj automobila poznatih svetskih proizvođača ostao je “zarobljen” u procesu proizvodnje zbog nedostatka čipova koji se proizvode na Dalekom istoku, jer je tokom pandemije skočila tražnja za njima za proizvodnju bele tehnike, laptopova, mobilnih telefona, a taj fenomen trenutno ne utiče na proizvodnju u kragujevačkom “Fijatu”.

Predsednik Samostalnih sindikata metalaca Srbije Zoran Marković kaže da je do zastoja u proizvodnji došlo i kod “Dženeral motorsa”, “Forda”, “Tojote” i skoro svih svetskih proizvođača automobila.

– U automobilskoj industriji nastao je veliki problem zbog nedostatka čipova poluprovodnika, jer je velika potražnja za njima u drugim granama – bela tehnika, laptopovi, mobilni telefoni, a predstavnici automobilske industrije, koji su najviše koristili te čipove, smatrali su da će ih biti i nisu naručili na vreme, međutim, korona je dovela do toga da je na tržištu nastala velika nestašica čipova – rekao je Marković.

Ističe da veliki broj multinacionalnih kompanija traži dodatne dane plaćenog odsustva za svoje radnike zbog zastoja u proizvodnji, navodeći da nisu sigurni da će do adekvatnog rešenja za taj problem doći čak ni sledeće godine, a da u velikoj meri zavisi od prestanka pandemije koronavirusa.

Ovakva situacija, uz druge pojave na tržištu kao što su skok cena hrane i energenata, dodaje Marković, mogla bi da dovede do smanjenja potražnje i proizvodnje automobila u Srbiji i regionu.

– Bez hleba i struje se ne može, ali bez automobila se može, zato se mi plašimo da može doći do smanjenja tražnje za automobilima – rekao je Marković.

Jedino rešenje – novi model automobila

Na pitanje da li se ovaj svetski fenomen odrazio i na proizvodnju u kragujevačkom “Fijatu”, Marković kaže da je već neko vreme proizvodnja u toj fabrici smanjena, što zbog pandemije, što zbog smanjene tražnje za “fijatom 500L”.

Marković navodi da je jedino rešenje za “Fijat” u Kragujevcu početak proizvodnje novog modela, o kojem se dugo godina priča, i izražava nadu da će se to dogoditi u skorije vreme.

Ekonomista Ljubodrag Savić ocenjuje da proizvođači automobila trenutno plaćaju cenu prethodnog uspeha, odnosno procesa globalizacije, koji se dešavao u poslednjih nekoliko godina.

Objašnjava da su proizvođači automobila pre nekoliko decenija vukli logične ekonomske poteze odnosno proizvodili delove tamo gde je bilo najjeftinije, a to je Daleki istok, dok su pojedini i plasirali najveći deo automobila upravo u toj regiji.

– To je racionalna ekonomska odluka, da ideš tamo gde plasiraš proizvode i gde se proizvode neki njeni delovi – rekao je Savić i dodao da su time proizvođači automobila postali vezani za to tržište.

– Dokle god su se ti čipovi mogli nabaviti na Dalekom istoku, takvi kakvi su bili potrebni automobilskoj industriji, to nije bio problem. Kada je došlo do pandemije, kada su pokidani globalni lanci snabdevanja, kada su granice većine zemalja sveta bile zatvorene, kada nije radio brodski i avio-prevoz ili je otežano radio, sve je to povećalo troškove proizvodnje i evropske zemlje, pre svega, Nemačka koja proizvodi polovinu automobila u Evropi, našle su se u velikom problemu – naveo je Savić.

Radnici više idu na prinudni odmor, nego što rade

Zbog nedostatka čipova veliki broj automobila ostao je na placevima nesklopljen i to je, ističe Savić, veliki problem u ovom trenutku za automobilsku industriju Evrope koji ne može da reši, jer nije moguće preko noći napraviti fabriku koja će da zameni te čipove.

Savić smatra da ova kriza u automobilskoj industriji neće uticati na proizvodnju u “Fijatu” pošto “Fijat” ima druge probleme.

– Mi očigledno nemamo problema sa čipovima, već sa proizvodnjom. U najbolje vreme, pre nekoliko godina, izvoz “Fijata” je bio 1,5 milijarde evra, a proizvodnja automobila je bila oko 145.000 i 155.000 automobila godišnje. Ako sam dobro ispratio, a vrlo je teško doći do relevantnih podataka o proizvodnji u “Fijatu”, proizvodnja je spala na 10.000 i 20.000 – rekao je Savić.

Kaže da je to simbolična proizvodnja i da radnici u Kragujevcu više idu na prinudni odmor, nego što rade.

Savić kaže da “Fijat” nema kupce za taj model automobila, koji je već zastareo i da je za fabriku u Kragujevcu jedino rešenje novi model o kojem se godinama priča.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here