commons.wikimedia/Morio
Tokio

U okviru vežbe evakuacije u slučaju raketnog napada na Tokio, prve posle pet godina u glavnom gradu Japana, stanovnici dela Tokija gde je održana pohrlili su u zaklon unutar železničke stanice.

Stanovnici kvarta Nerima u Tokiju učestvovali su o toj vežbi, organizovanoj zbog povećane zabrinutosti da Severna Koreja može da zapreti regionu svojim interkontinentalnim balističkim raketama (ICBM), koje mogu da stignu sve do kontinentalnih delova SAD.

Zvaničnik Japana za prevenciju katastrofa Mutsumi Takašahi, koji je učestvovao u današnjoj vežbi, rekao je da veliki broj ljudi ne zna šta treba da radi kada se oglasi tzv J-Alert, i istakao da je potrebno organizovati još simulacija. Japan je ove godine održao više od 10 takvih vežbi širom zemlje, a današnja vežba bila je prva u Tokiju od 2018.

Kada se oglasila uzbuna za probni projektil, policijski službenici i službenici za prevenciju katastrofa sa zvučnicima su požurili grupe građana u određena skloništa, gde su čučali sa rukama iznad glave.

Sistem J-Alert omogućava da vlasti pošalju upozorenja stanovništvu putem televizij, elektronske pošte i telefona.

– Mislim da treba da nastavimo sa obukom kako bismo obavestili stanovnike o adekvatnim akcijama koje treba preduzeti u slučaju da projektil padne ili stigne do Tokija – rekao je Takahaši.

Dok se vežba održavala, nekoliko desetina antiratnih demonstranata okupilo se ispred železničke stanice na kojoj je održana vežba, skandirajući i držeći transparente na kojima je pisalo ”Raketna vežba je priprema za rat” i ”Diplomatski dijalog umesto raketnih vežbi”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here