EPA/Stephanie Lecocq

Ukrajinska vlada se suočava sa mogućnošću odlaganja isplata penzija i plata za javne službenike, ako se uskoro ne odobri ključna zapadna finansijska pomoć, izjavila je danas zamenica premijera te zemlje, Julija Sviridenko.

“Podrška partnera je izuzetno kritična. Hitno nam je potrebna”, navela je Sviridenko u saopštenju.

Prema njenim rečima, 500.000 državnih službenika, 1,4 miliona nastavnika i 10 miliona penzionera bi moglo da primi plate i penzije sa zakašnjenjem, prenosi Fajnenšl tajms.

Zvaničnici u Kijevu se nadaju hitnoj pomoći od 18,5 milijardi evra, uz dodatnih osam milijardi, koje bi pomoglo predviđenom budžetskom deficitu za narednu godinu, koji iznosi 43 milijarde evra.

Sviridenko je za Fajnenšel tajms rekla da se nada da će EU finansiranje biti odobreno u februaru i isporučeno u martu naredne godine.

Ukrajina je svoja kompletna sredstva uložila u odbranu države nakon početka rata s Rusijom u februaru 2022. godine, oslanjajući se na stranu podršku kada je isplaćivanje plata i penzija u pitanju.

Ključni paketi pomoći, uključujući 50 milijardi evra od Evropske unije, blokirani su zbog nesaglasnosti u Briselu i Vašingtonu, navodi Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here