Madlenianum
Cosi fan tutte

U Uskršnjoj nedelji Madlenianum slavi lik i delo besmrtnog Volfganga Amadeusa Mocarta. “Čudo od deteta” je našao posebno mesto na repertoaru Opere i teatra Madlenianum, i često su mu se rado vraćali.

Kao prvu Mocartovu operu na svojoj sceni Madlenianum je izabrao nikad izvođenu operu kod nas Tako čine sve (u originalu Cosi fan tutte), koja je premijerno izvedena 26. aprila 2002. godine.

Angažovanjem dirigenta Rubena Silve iz Bolivije i reditelja Mikloša Sinetara iz Mađarske, ova produkcija je pokazala kolika je velika i neprolazna Mocartova umetnost, koja je naročito došla do izražaja u ovom poznom delu koja od pevača zahteva veliku muzičku veštinu, ali i razigranost na samoj sceni.

Angažovanjem primadone Bečke opere Olivere Miljaković da kao vokalni pedagog radi sa vrsnim operskim umetnicima, sa kojima su u alternaciji bile mlade snage operske scene, koji su svoj glasove brusili na Mocartovima arijama i ansamblima, Madlenianum je ovom produkcijom pokazao kako se priprema svetska operska predstava.

Ovu odu besmrtnom Mocartu nastavljamo sa baletom vanredne lepote Volfgang Amadé, koji je Madlenianum premijerno izveo 31. maja 2005, a povodom 250 godišnjice od Mocartovog rođenja, angažujući koreograf iz Beča Renata Zanelu, kome je ovo bio prvi celovečernji komad za Balet Bečke državne opere, a koji je on adaptirao za scenu Madlenianuma, uz originalne kostime iz Beča Žordi Roiga i posebno pravljenu scenografiju austrijskog slikara Kristijana Aterzea.

Volfgang Amade

Dejan Kolarov u naslovnoj ulozi je napravio antologijsku ulogu, ali je važno pomenuti i Milana Rusa kao Salijerija, njegovog savremenika i protivnika. Za uskršnji dan emitujemo poslasticu za naše starije sugrađane, najizvođeniju dramu Ronalda Harvuda Kvartet, priču o neprolaznosti lepote operske umetnosti i slavljenju života u jednom staračkom domu, koju su maestralno odigrali doajeni našeg glumišta: Ružica Sokić, Đurđija Cvetić, Mrgud Radovanović i Ivan Bekjarev.

Ove predstave su pogodne i za mlade gledaoce, pa vam preporučujemo da zajednički porodično pogledate Virtuelno putovanje Madlenianuma – najbolje produkcije iz bogate istorije Madlenianuma, ili premijerno sredom, petkom i nedeljom od 19.30, ili u repriznim terminima od 18 časova.

Gore navedene predstave se emituju preko youtube kanala i njihovo prikazivanje nije komercijalnog karaktera i jedini cilj je pružanje podrške građanima u uslovima vanredne situacije i mera koje se preduzimaju pod sloganom “Ostani kod kuće”. Prikazani snimci nemaju karakter javnog izvođenja predstave.

Cosi fan tutte je jedna od komičnih Mocartovih opera pisana u poznijim godinama autora, i prikazuje svu raskoš njegovog talenta. Kroz razigranu i rafiniranu muziku u ovoj operi Mocart dočarava nestalnosti ljudskih osećanja. Don Alfonzo, skeptični filozof, sklapa opkladu sa mladićima Guljelmom i Ferandom, uveravajući ih da će ih njihove dragane izneveriti. Alfonzo uz pomoć sluškinje Despine i prepredene igre nagovara na neverstvo Fjordiliđi i Dorabelu.

Dve naivne devojke su prevarile svoje mladiće sa njima samima, ali prerušenim! Na kraju se ipak sve srećno završi, jer verne ili neverne – “tako čine sve”. U izvođenju Jasmine Trumbetaš Petrović, Tanje Obrenović, Saše Štulića, Saše Kovačića, Miodraga Miše Jovanovića i Anete Ilić, ova opera je svojevremeno pokupila simpatije publike, pa je obnovljena 2005. godine.

Opera i teatar Madlenianum uključila se u jubilej Volfganga Amadeusa Mocarta premijerom baleta Wolfgang Amadé, koreografa Renata Zanele, scenografa Kristijana Aterzea i kostimografa Žordija Roiga. Balet Wolfgang Amadé igra se na muziku Mocarta i Salijerija u izboru samog koreografa i na najbolji način nas vodi kroz Mocartova emicionalna stanja.

Prvi put balet Wolfgang Amadé izveden je u Bečkoj operi 1998. godine i nekoliko godina sa velikim uspehom održao se na sceni u Beču, dok je za Operu i teatar Madlenianum urađena nova verzija ovog baleta za koju su iznajmljeni originalni kostimi iz Bečke opere. Ekskluzivno za beogradsku premijeru, pripremljena je nova scenografija za koju je angažovan Kristijan Aterze, jedan od najpoznatijih savremenih slikara Austrije. Dvanaest autorovih tematskih slika specijalno je urađeno i koriste se u ovoj predstavi.

Balet Wolfgang Amadé na umetnički način – igrom, muzikom, scenografijom, kostimima i savremenim scenskim rešenjima, prikazuje prelomne tačke života i stvaralaštva muzičkog genija iz Salcburga, umetnika koji je najviše voleo da se služi imenom – Wolfgang Amadé. Kroz živopisne likove, pre svega njegove žene Konstance (u tumačenju Ane Pavlović), suparnika Salijerija (Milan Rus), ali i brojnih drugih ličnosti iz njegovog dobaiI života koje Mocart (Dejan Kolarov) sreće prelama se njegova genijalna umetnost, ali i tragična sudbina i nerazumevanje njegovog božanskog talenta.

Kvartet

Drama Kvartet jedna je od najigranijih Harvudovih drama. Drama govori o lepoti opere i bolnoj prolaznosti operskih glasova i predstavlja najlepši primer engleske sentimentalne komedije iz pera jednog od najvećih britanskih pisaca današnjice. Nastao kao omaž preminulom dirigentu Džordžu Šoltiju, za komad Kvartet bi se moglo reći da je melanholična istorija opere, uz podsećanje na sve ono što operu neminovno prati: ogovaranja, intrige, pevačku kapricioznost i razmaženost. Reč je o velikom komadu kamernog tipa za četiri majstorska starija glumca, u kojem je Harvud otišao najdalje u svojoj ljubavi prema muzici i operi.

Četiri stara pevača u staračkom domu za penzionisane muzičare, koji se nakon mnogo decenija još jednom okupljaju da bi kao nekad davno u Konvent Gardenu ponovo zapevali kvartet iz opere Rigoleto, tumače prvaci naše dramske scene: Đurđija Cvetić, Miodrag Radovanović, Ružica Sokić, Ivan Bekjarev. Reditelj ove drame je Miloš Jagodić, scenografiju potpisuje Aleksandar Veljanović, a kostim Milica Grbić. Premijerno je izvedena 5. oktobra 2006. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here