Hadži Marko Vujičić

U Gradskom kulturnom centru u Užicu, simbolično baš za Vidovdan, svečano je otvorena izložba fotografija najomiljenijeg srpskog poglavara “Portreti Patrijarha Pavla”, Hadži Marka Vujičića, fotoreportera “Vesti” i dugogodišnjeg urednika “Pravoslavlja” – lista srpske Patrijaršije.

U prepunom Holu Kulturnog centra, direktorka Gradskog kulturnog centra Užice, Jelena Vasović navela je da je patrijarh Pavle bio “živi svetac koji hoda”. Ona je, citirajući odlomke iz knjige Jovana Janjića “Budimo ljudi” navela podatak da su do istovetnog zaključka došli čak i agenti FBI tokom patrijarhove posete Americi 1992. godine.

– Patrijarh Pavle, čovek krotkog i malog rasta, očigledne smirenosti i duhovne uzvišenosti, zadivio je agenta FBI koji je rekao da je Pavle živ svetac koji hoda – kazala je Vasović.

Autor izložbe, Hadži Marko Vujičić je istakao da je 44. poglavar SPC bio duhovni gorostas koji je obeležio 20. i početak 21. veka, a da je to vreme obeležilo “nacionalno buđenje, vraćanje Bogu i traženje puta bogopoznanja i izgradnja hramova”.

– Patrijarh Pavle je bio na čelu broda SPC u veoma teškom vremenu raspada SFRJ, građanskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, teškog perioda sankcija međunarodne zajednice, pada Republike Srpske Krajine, egzodusa srpskog naroda iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, čije posledice tek počinjemo da osećamo, dolazak prognanih sa Kosova i Metohije, gde je blaženopočivši patrijarh proveo 33 godine – istakao je Vujičić.

On se osvrnuo i na simboliku da je izložba otvorena baš za Vidovdan, poručivši da je to datum kada se pravoslavni Srbi sećaju hrabrih i izginulih ratnika.

– Proslavljajući Svetog velikomučenika Lazara, kneza srpskog i sve Svete srpske mučenike sećamo se svih hrabrih i izginulih ratnika na polju časti za slobodu i ujedinjenje srpstva i reči blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla koji nam poručuje: “Čuvajte uvek, slogu i jedinstvo između sebe i mir i trpeljivost prema svim ljudima. Čuvajte obraz svoje porodice, svog naroda i svoje vere” – istakao je Vujičić.

Izložba portreta patrijarha Pavla deo je projekta gradske opštine Mladenovac i nadležnog sekretarijata za kulturu, a izložba u Užicu biće otvorena do 12. jula.

Ulaz za sve posetioce je slobodan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here