Tanjug
Prva runda: Predsednik Srbije sa Koalicijom Albanaca doline

Predsednik Aleksandar Vučić održao je juče prvu rundu konsultacija o mandataru za sastav nove vlade sa partijama i koalicijama manjinskih zajednica. Posle sastanka, Vučić je na Instagramu, uz fotografiju sa prvog dana konsultacija, naveo da će saopštiti rezultate i utiske po okončanju razgovora sa svim strankama koje će imati predstavnike u Skupštini Srbije.

Konsultacije su počele sastankom sa predsednikom PDD Šaipom Kamberijem, predstavnikom Koalicije Albanaca doline koja ima jedan mandat u parlamentu.

Kamberi je rekao da toj listi nije prioritet da bude deo vlade, već partner u rešavanju problema, kao i da se radi na implementaciji zahteva iz plana od sedam tačaka, koji je prihvaćen 2013. godine.

– Ključna tema plana je ekonomski razvoj, integracija Albanaca u državne, regionalne, lokalne i pravosudne institucije – rekao je Kamberi.

Predstavnike liste Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani, koji čine Demokratski savez Hrvata i Zajedno za Vojvodinu koja ima dva poslanika, predvodio je lider DSHV Tomislav Žigmanov. On je posle sastanka izrazio spremnost za ulazak u vladu ako se dođe do konsenzusa o “pitanju vrednosne, programske i pozicije eventualnih predstavnika hrvatske zajednice u vladi”.

– Predsedniku smo iskazali spremnost da budemo deo institucija u kojima se odlučuje i da želimo da damo doprinos razvoju Srbije – rekao je i dodao da mogu biti subjekt koji će doprinositi i normalizaciji hrvatsko – srpskih odnosa.

Lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić je na razgovor sa predsednikom Srbije došao u pratnji koalicionih partnera sa liste Muftijin amanet – SPP – Usame Zukorlić. Ova manjinska lista je osvojila tri mandata, a sastankom sa njima Vučić je završio prvu rundu konsultacija o mandataru.

Usame Zukorlić je istakao da želi “suštinsko učešće” u vladi i da su zainteresovani za brojne pozicije, kako po dubini tako i u vrhu vlasti, a u korist svih koji su glasali za njih. Dodao je i da im je cilj rešavanje pitanja koja se tiču svih verskih i nacionalnih zajednica.

– Otvorili smo razgovore da nastavimo da budemo deo vlasti sa vrlo značajnijim učešćem u vladi – kazao je nakon sastanka s Vučićem i dodao da su im mnoga ministarstva zanimljiva, a prihvatiće svaku ponudu koja će omogućiti da realizuju stranački program.

Pozivu se nije odazvala bošnjačka stranka SDA Sandžaka, a kada je reč o novoj vladi, saopštili su da će posle imenovanja kandidata za premijera, a zavisno od programa vlade, doneti odluku i obavestiti javnost.

Četiri kandidata za premijera

Veče uoči konsultacija, predsednik Srbije je obelodanio da postoje četiri kandidata za premijera. Na konstataciju novinarke da se u štampi kao mogući kandidati pominju Ana Brnabić, Siniša Mali, Marko Đurić i Miloš Vučević, Vučić je odgovorio da je pogodila dva dok su ostala dva neki drugi ljudi. Osvrnuo se šturo i na mogući sastav budućeg kabineta u Nemanjinoj 11.

– Ne bih licitirao, ali će veliki deo nove Vlade Srbije biti neki drugi ljudi – rekao je Vučić za TV Pink.

Na pitanje čijim je radom zadovoljan u dosadašnjoj vladi, naveo je – Brnabićeve i Malog, a potom, ne govoreći o imenima, kazao da je zadovoljan još nekim ministrima, dok radom nekih i nije.