U Vranju zbog poplava proglašeno vanredno stanje

0

Fonet/Čačanski glas
Velike padavine dovele do proglašenja vanredne situacije u Vranju (Foto: Arhiva)

Predsednik gradske opštine Vranjska Banja dr Slavica Sotirović izjavila je da je proglašeno vanredno stanje, jer je vodena bujica poplavila i dramatično ugrozila naselja Savinci i Ogoš,kao i sela Bujkovac,Izumno i Korbevac.

Zamenik gradonačelnika Vranja Dragoljub Stevanović rekao je da je proglašeno vanredno stanje u selima na desnoj obali Južne Morave.

Direktor Javnog preduzeća Uprava Banje u Vranjskoj Banji Goran Marković rekao je da je u Vranjskoj Banji poplavljeno više od 50 kuća.Ugroženom stanovništvu Vranjske Banje u pomoć su ljudstvom,mehanizacijom i vrećama sa peskom odmah pritekli zaposleni u vranjskim javnim preduzećima „Vodovod“ i „Komrad“.

Žitelji Vranjske Banje i okolnih sela su na nogama i stalnim dežurstvom nastoje da spreče još gore posledice poplave,koja je prouzrokovala ogromne materijalne štete.

Vodena stihija opasno je ugrozila njive i objekte u opštini Surdulica. Naročito je kritično u Surdulici, jer ulicama grada teku potoci. Poplava nije zaobišla ni opštinu Vladičin Han.

Poplavljeni su putevi, njive i dvorišta na teritoriji grada Vranja.U donjim delovima Vranja većina dvorišta i podruma je pod vodom.

Ljudi su prinuđeni da sami brane svoje domove. Situacija je toliko opasna,da stalno zaseda Štab za vanredne situacije. Gradonačelnik Vranja Zoran Antić rekao je da je zbog poplava neprohodan seoski put Gornje Trebešinje-Nastavce.

Na putu su oboreni stubovi za niskonaponsku električnu mrežu.Plodne oranice pored Južne Morava i sela Kupinince,Ćukovac Zlatokop i Tibuždeuglavnom su pod vodom.Što je najgore,vode sve više nadire u poplavljena područja juga Srbije,koja su u poslednjih nekoliko godina zbog ranijih poplava pretrpela ogromne materijalne štete.

Poplave su ugrozile kretanje dece,starih i obolelih osoba.Na pojedinim putnim pravcima zbog plavljenja i malih jezera dobrano je otežan saobraćaj.Najteža je situacija na putevima Vranje-Barelić, Vranje-Ribince.Tibužde-Lukovo i Tibužde-Leva Reka.Naročito je otežano kretanje dece do škole u selima Pavlovac i Neradovac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here