commons.wikimedia/Ehsan Iran
Zloglasni zatvor Evin

Najzad su objavljena imena dvoje australijskih državljana koji su pre deset nedelja uhapšeni u glavnom gradu Irana Teheranu i odvedeni u zloglasni zatvor Evin. Reč je o Marku Firkinu i Džoli King, koja u isto vreme ima i britansko državljanstvo, javlja “Gardijan”. Njih dvoje su 2017. godine iz Perta krenuli na put oko sveta.

Osim ovo dvoje u zloglasnom iranskom zatvoru nalazi se još jedna australijska državljanka, koja je uhapšena prošle godine i osuđena na deset godina zatvora. Australijske vlasti objavile su da pregovaraju s Iranom o puštanju sve troje na slobodu.

“Nadamo se da će Mark i Džoli brzo biti na sigurnom, kod svojih kuća”, poručile su u zajedničkoj izjavi porodice zatvorenih.

Urednik televizije Manoto TV Purija Zerati napisao je na društvenoj mreži Tviter da je od svojih izvora dobio dojavu da su Firkin i Kingova uhapšeni jer su u blizini Teherana koristili – dron. U ranijim izveštajima navodilo se da su kampovali pored vojne zone Jajrud u blizini glavnog grada.

Par je o svojim putovanjima pisao i izveštavao na društvenim mrežama – Jutjubu i Instagramu. Na desetine video-snimaka i fotografija pokazuju zbog čega su koristili dron.

– Porodica tvrdi da je reč o nesporazumu i da Džoli i njen verenik Mark Firkin nisu znali za iranski zakon koji zabranjuje upotrebu drona ako za to nemaju potrebnu licencu – izjavio je Zerati i dodao da im još nije suđeno i još uvek se ne zna šta iranske vlasti planiraju s njima.

Kingova i Firkin vodili su blog pod nazivom “The Way Overland” i planirali su da putuju od Perta do Londona u automobilu tojota lendkruzer od kojeg su napravili dom na točkovima. Putovanje su započeli vožnjom do Darvina gde su automobil prebacili u Istočni Timor, odakle su prošli Indoneziju, prebacili auto u Maleziju i vozili se jugoistočnom Azijom, Indijom i Pakistanom.

Poslednja objava

Na društvenim mrežama poslednji put su bili aktivni 30. juna. Od tada su njihovi pratitelji i pratioci počeli da ostavljaju komentare u kojima su izražavali zabrinutost da li su živi i jesu li na sigurnom.

Robija u samici

O trećoj australijskoj državljanki koja se nalazi u zatvoru Evin nema mnogo informacija. Takođe je reč o britansko-australijskoj državljanki koja je predavala na Univerzitetu u Melburnu. Uhapšena je u Teheranu prošle godine i osuđena je na deset godina zatvora, ali nije poznato zbog čega. Navodno se nalazi u samici.

Zategnuti odnosi

Odnosi između Teherana i Australije nisu dobri. Australija je, doduše, u poslednjih desetak godina, za razliku od nekih zapadnih zemalja, zadržala diplomatske veze s Iranom.