Ubeljiva pobeda predsednika Ben Alija

0

Neosporni vladar Tunisa: predsednik Ben ali ostaje na istoj funkciji i nakon 22 godine nakon što je osvojio 90% glasova na izborima

 

 

 

Ben Alijeva stranka Ustavni demokratski savez (RCD) osvojila je juče 75 odsto glasova, javila je državna novinska agencija TAP pozivajući se na rezultate ministarstva unutrašnjih poslova koje je pratilo izbore.

Prema preliminarnim podacima koje je to ministarstvo objavilo rano jutros, Ben Ali je osvojio 99 odsto glasova u 20 od 26 regija Tunisa, a u ostalim područijima je dobio ne manje od 84 odsto glasova, preneo je Rojters.

Sedamdeset trogodišnji Ben Ali je na vlasti već 22 godine i ovo će biti njegov peti mandat. Predsedik Tunisa na Zapadu uživa ugled umerenog arapskog političara, ali međunarodne organizacije za ljudska prava su kritikovale izborni proces.

Najistaknutiji predstavnci opozicije nisu učestvovali u izborima. Ben Alijevi takmaci su bila dvojica političara koji retko kritikuju predsednika, a jedan od njih je čak rekao da ne veruje da može da pobedi, naveo je Rojters.

Mnogi birači, anketirani na glasačkim mestima, juče su rekli da smatraju da predsednik treba da pobedi, jer je tokom njegove vladavine Tunis postao jedna od najstabilinijih i najprosperitetnijih zemalja regiona.

Zin al-Abidin Ben Ali postao je predsednik Tunisa 1987. godine posle Habiba Burgibe, koga je prethodno lekarski konzilijum proglasio senilinim i nesposobnim da i dalje bude na čelu države.

Višestranački sistem uveden je u Tunisu 1999. godine, a 2002. je na referendumu usvojen predlog promene ustava kojim seukida odredba o najviše dva predsednička mandata i omogućava neograničeni broj mandata, ukoliko je kandidat mlađi od 75 godina.

Na svim dosadašnjim predsedničkim izborima Ben Ali je dobijao više od 90 odsto glasova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here