Youtube/true 112c
Pomen se održava svake godine: Spomenik stradalima u Jošanici

Šest bivših pripadnika takozvane Armije BiH uhapšeno je juče na području Sarajeva i Goražda zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim stanovništvom u selu Jošanica kod Foče, na Nikoljdan, 19. decembra, 1992. godine. Akciju hapšenja izveli su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH, potvrđeno je iz SIPA bez navođenja imena. “Vesti” nezvanično saznaju da su uhapšeni: Sakib Čakar, Šefik Glušac, Muhamed Liska, Rašid Sobo, Izet Sejdić i Muriz Hadžiahmetović.

Zločin u Jošanici najveći je masakr nad Srbima na području gornjeg Podrinja tokom rata u BiH. U osvit Nikoljdana dok su meštani vršili poslednje pripreme za obeležavanje krsne slave, pripadnici bošnjačke armije su upali u selo i ubili 56 osoba, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i dece. Trideset godina pravosudne institucije nisu procesuirale ovaj zločin, a kada su porodice žrtava izgubile i poslednju nadu da će zločince stići ruka pravde, dogodilo se ovo hapšenje.

Svedok zločina Dušanka Lalović, koja se kao sekretar opštinske Organizacije porodica poginulih u Foči pune tri decenije bori da se procesuiraju počionici, rekla je da je vest o hapšenju osumnjičenih za ovaj masakr primila sa pomešanim osećanjima, ali da, ipak, veruje u ovozemaljsku pravdu.

Lalovićeva, devojačko Višnjić, rekla je da veruje da će ubice jošaničke dece, žena i staraca konačno biti kažnjeni za svoja zlodela.

– Sećanja ne prolaze. Pamtim sve što se desilo tog dana, bili su krivi samo zato što su Srbi i što su slavili svoju slavu – ispričala je Lalovićeva.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da uhapšene terete da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade takozvane Armije BiH učestvovali u napadu na selo i počinjenju zločina nad stanovništvom. Žrtve su, kako navodi Tužilaštvo, nakon zločina pronađene i identifikovane. Tokom napada zapaljene su kuće i brojna druga imovina. Tužilaštvo tvrdi da je prikupljen veliki broj dokaza.

U tom zločinu desetak zaselaka u Jošanici potpuno je zbrisano sa lica zemlje. Svedoci ovog masakra kasnije su ispričali da su među žrtvama bile 21 žena i troje dece koji su dan ranije sa roditeljima došli iz Foče na selo kako bi proslavili krsnu slavu. Ubijeni su desetogodišnja Dragana Višnjić, njen tri godine mlađi brat Dražen i dvogodišnja Danka Tanović.

Dragana i Dražen stradali su zajedno sa mamom Olgom, tatom Dragoljubom, stricem Milanom, bakom Zorkom i dedom Vukadinom Višnjićem. Uz dvogodišnju Danku Tanović, ubijeni su i njena majka, baka, prabaka, tetka i ujak.

Dankina majka Zora Višnjić imala je 22 godine, a stradali su i dve godine starija njena sestra Ranka i dvadesetogodišnji brat Vlatko Višnjić, njihova majka Goja i Gojina majka Stojka. Ubijeno je 16 Višnjića, devet članova familije Kulić, po pet u familijama Grujičić i Blagojević, zatim četvoro Davidovića, po troje Jegdića, Pljevaljčića i Stojanovića, dvoje Mićevića i Ivanovića, te po jedan član iz porodica Škipina, Stevanović, Jagodić i Tanović.

Svedok zločina Anđelko Grujičić, kome su ubili oca, majku, sestru i brata, pre nekoliko godina je ispričao da niko, pre smrti, nije bio pošteđen teških muka.

– Ženu iz porodice Višnjić su pletenicom njene kose svezali za drvo, silovali, tukli, sekli joj prste i nakon toga oduzeli život – ispričao je Grujičić.

Slavko Đorđević je u tom periodu radio u lokalnoj bolnici. Ubijeni su mu sestra i zet.

– Nažalost, ja sam kao medicinar primio sve mrtve u bolnici i bilo mi je mnogo teško kad sam video sestru i zeta. Najtragičnije je što niko nije poginuo od metka. Ja sam to sve slikao, čuvam slike, ali niko nije odgovarao. Ljudi su masakrirani, sekli su im uši, lice, preko nosa, mog zeta su isekli od stopala do pojasa i na kraju su ga zaklali, ali ne kako se kolje, nego sa strane kroz vrat. Iživljavali su se nad mrtvima – ispričao je svojevremeno Đorđević.

Godišnjica

U proteklim decenijama porodice žrtava obeležavale su godišnjicu zločina, a u nekoliko navrata to su činili u maju jer je oko Nikoljdana teren do nekadašnjeg sela bio nepristupačan. Ove godine godišnjica masakra trebalo bi da bude obeležena na mestu gde se i dogodio, kao i u samoj Foči, gde je planirana izložba likovnih i literarnih radova te akademija pod nazivom “Nikoljdanske suze na putu do istine”.

Konačno nastavljeno suđenje Dudakoviću

Posle niza opstrukcija u ponedeljak je konačno nastavljeno suđenje bivšem komandantu Petog korpusa takozvane armije BiH Atifu Dudakoviću i još šesnaestorici optuženih za zločine u četiri krajiške opštine. Svedok Fikret Ćuskić ispričao je na ročištu je da su u operaciji “Sana 95”, osim Sedmog korpusa, učestvovale i hrvatske snage. Suđenje je nastavljeno posle pauze od gotovo tri godine, a u ispitivanju svedoka učestvovao je i sam Dudaković za koga se proteklih meseci pisalo i govorilo da se nalazi u teškom zdravstvenom stanju.

Poslednje ročište u ovom predmetu na kojem su izvođeni dokazi održano je u februaru 2020. posle čega je došlo do zastoja zbog bolesti, pandemije i drugih razloga. Novo ročište zakazano je za 26. decembar.