Printscreen/ Twitter
SAD

Policija u Mineapolisu koristila je suzavac i dimne bombe druge noći protesta zbog ubistva još jednog Afroametikanca u tom gradu, nakon što je policija saopštila da je njen pripadnik koji ga je ubio “po svemu sudeći, slučajno pucao iz pištolja koji je izvadio umesto omamljivača”.

Stotine demonstranata koji su drugu noć zaredom protestovali zbog smrti 20-godišnjeg Dontea Rajta prkoseći je policijskom času sukobilo se sa policijom za razbijanje demonstracija ispred policijske stanice u predgrađu Mineapolisa, Bruklin Centru.

Kako je na Tviteru objavila Operativna bezbednosna mreža, demonstranti su bacali flaše, baklje, cigle i druge predmete na snage bezbednosti, prenosi CNN. Šef lokalne policije Tim Genon prethodno je izjavio da je policajac koji je ubio Rajta nakon što ga je zaustavio zbog saobraćajnog prekršaja “kako se čini slučajno pucao”.

Na video snimku, koji je objavljen na konferenciji za medije, vidi se okršaj Rajta i jednog policajca, nakon čega Rajt ulazi u svoj automobil, a u pozadini se čuje kako policajac viče: “Omamljivač, omamljivač”.

– Na osnovu onog što sam video i reakcije policajaca posle, čini mi se da je ovde slučajno pucano iz pištolja što je rezultiralo tragičnom smrću gospodina Rajta – rekao je Genon, prenosi AP.

U ranijem saopštenju policije je navedeno da je Rajt rutinski zaustavljen dok je upravljao automobilom, da je tokom provere ustanovljeno da je za njim raspisana poternica. On je, kako se navodi, nakon pokušaja hapšenja, seo u svoj automobil pokušavajući da ode sa lica mesta i tom prilikom je jedan od policajaca pucao na njega.

Mladić je ipak pobegao, ali je nedaleko od mesta incidenta udario u drugi automobil i tom prilikom preminuo.

Incident se dogodio u trenutku kada je situacija već napeta u Mineapolisu zbog suđenja bivšem policajcu Dereku Šovinu za ubistvo Džordža Flojda, koji je prošle godine preminuo tokom hapšenja samo 16-ak kilometara dalje.

1 KOMENTAR

  1. Почели Индијанци да враћају каубојима мило за драго???!!!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime