pixabay.com

Cene zlata su porasle za 2,3 odsto i pobile rekord iz aprila 2013. godine. Dragoceni metal je dostigao cenu od 1588,13 dolara za uncu. Razlog rasta cena je zaoštravanje situacije na Bliskom istoku, piše Blumberg.

Drugi dragoceni metali su takođe poskupeli. Vrednost paladijuma na spot berzi (Spot market) postigla je rekord – 2030,28 dolara za uncu.

Cena srebra je obnovila svoj maksimum u septembru prošle godine i dostigla 18,5081 dolara za uncu. Pritom, kako piše magazin, analitičari „Goldman Saksa“ očekuju da će zlato nastaviti da raste brže od nafte.

Ubistvo Sulejmanija

U noći 3. januara SAD su izvele operaciju kod aerodroma u Bagdadu protiv iranskog generala Kasema Sulejmanija i zamenika komandanta iračke šiitske ustaničke vojske Abu Mahdija el Muhandisa, koje Vašington smatra umešanim u organizaciju napada na američku ambasadu u Bagdadu 31. decembra 2019. godine.

Vrhovni vođa Irana Ali Hamnei obećao je da će se osvetiti SAD za Sulejmanijevu smrt. Američki predsednik Donald Tramp obećao je nakon toga da će naneti „brz i snažan udar“ na 52 cilja u Iranu, ako Amerikanci budu napadnuti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here