”Učešćem u mirovnim misijama bliži smo EU”

0

Aktivni smo u mirovnim misijama: Bratislav Gašić
 

"Učešćem u međunarodnim mirovnim misijama, Srbija pokazuje da je aktivni činilac u očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti, potvrđuje sopstveni ugled i jača položaj Vojske Srbije u međunarodnom okruženju", rekao je Gašić u Skupštini Srbije obrazlažući plan i predlog angažovanja srpskih snaga u multinacionalnim operacijama.

 

Kroz učešće u multinacionalnim operacijama, kako je naveo ministar, Srbija jača sopstveni odbrambeni kapacitet i nacionalnu bezbednost, a doprinosi i približavanju članstvu u EU. Predlog odluke o učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u 2014. godini, kako je istakao Gašić, predviđa
angažovanje srpskih snaga u mirovnim operacijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Libanu, Kipru, Bliskom istoku i Zapadnoj Sahari.

 

Učešće srpskih snaga predviđa se na osnovu tog predloga i u Republici Mali, indijskim državama Džamu i Kašmir, Sudanu, Južnom Sudanu, kao i operacijama Evropske unije za upravljanje krizama u Somaliji, Ugandi i Maliju.

 

Gašić je rekao da je u multinacionalnim operacijama za 2014. godinu planirano angažovanje 300 pripadnika Vojske Srbije na 284 pozicije. Predviđen broj pozicija od 284, kako je naveo Gašić, uslovljen je odlukom UN i neće biti promenjen, ali treba očekivati da će broj pripadnika Vojske Srbije biti povećavan u skladu s potrebama na terenu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here