Astronomi i naučnici iz Evropske južne opservatorije otkrili su kako jedna od udaljenih galaksija u svemiru počinje da se gasi, što može biti značajno otkriće u razumevanju svemira i života galaksija.

Kako su naveli iz Evropske južne opservatorije, galaksije umiru kada prestanu da formiraju zvezde. Galaksija koju su otkrili gubila je neverovatnom brzinom svoju snagu i “gorivo” uz pomoć kog proizvodi zvezde.

U ESO veruju kako je gašenje galaksije prouzrokovano sudarom s drugom galaksijom. Prema navodima ESO, nova galaksija koja se formirala sudarom poznata je pod imenom ID2299. “Ovo je prvi put da smo u dalekom svemiru primetili tipičnu masivnu galaksiju koja stvara zvezde i koja će umreti zbog masovnog izbacivanja gasova”, kaže Anagracija Puglisi, vodeća istraživačica nove studije.

Izbacivanje gasa događa se velikom brzinom, a budući da i galaksija vrlo brzo stvara zvezde, stotine puta brže od našeg Mlečnog puta, preostali gas će se brzo potrošiti.

– Bila sam oduševljena otkrićem tako izuzetne galaksije. Takođe, bila sam uverena da postoje određeni procesi koji nas mogu naučiti kako funkcionišu udaljene galaksije i kako zapravo teče njihova evolucija – rekla je Anagracija Puglisi.

S obzirom na to da je galaksija koju su istraživači otkrili putem ALMA sistema udaljena 9 milijardi svetlosnih godina, astronomi su zapravo zabeležili događaj koji se, kako navode, dogodio u mladoj fazi svemira, kada je on bio star “samo” 4,5 milijardi godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here