EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Mediji u Federaciji BiH slavodobitno su dočekali najnoviju presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Slaven Kovačević protiv BiH” da je pravo na Kovačevićevoj strani.

Stručnjaci iz Banjaluke ukazuju da bi sprovođenje ove odluke, ako bi uopšte do toga došlo, u najmanju ruku značilo da srpskom narodu drugi biraju predstavnike u institucijama BiH.

Bespredmetna euforija

Slaven Kovačević je savetnik hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića, a javna je tajna da je na tu poziciju stigao bošnjačkim glasovima. Sudu se obratio navodeći da su ugrožena njegova prava, jer kao Srbin iz Sarajeva ne može da odlučuje o izboru člana Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda, niti kao Srbin iz FBiH može biti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Evropski sud za ljudska prava je prema informacijama federalnih medija presudio da je u oba slučaja Kovačević diskriminisan, što je izazvalo salvu euforičnih reakcija pre svega u Sarajevu.

Međutim, ono što baca drugačije svetlo na celu priču jeste da presuda još nije službeno objavljena, a trebalo bi danas, što nije sprečilo sarajevske političare da sa ushićenjem poruče kako je ovo istorijska presuda koja će dramatično promeniti ustavno-pravni položaj BiH.

U Srpskoj su za sada oprezni pa niko zvanično ne želi da komentariše dokument koji nije objavljen. Ipak, neki pravnici, zasad još nezvanično, tvrde da je euforija u Sarajevu bespredmetna.

Katastrofalna presuda

– Jasno je zašto oni sada slave. Sprovođenje ove presude značilo bi da svi građani cele BiH biraju sva tri člana Predsedništva. Prevedeno u praksu, o tome ko će predstavljati Srbe u tom organu odlučuje, na primer, Bošnjak iz Cazina. Imajući u vidu brojnost Bošnjaka, bila bi otvorena mogućnost da oni izaberu sva tri člana kolektivnog šefa države, a to već sada rade Hrvatima preko Komšića. Naravno da bi, ako bi to postala praksa, značilo kraj Dejtonskog sporazuma i kraj ovakve BiH kakvu znamo. Otuda je da presuda, ako to uopšte u njoj piše pošto još ne znamo šta je tamo navedeno, katastrofa po ovu zemlju – kaže za “Vesti” jedan istaknuti pravni ekspert iz Banjaluke.

On ističe da čak i da u presudi piše baš onako kako tvrde u Sarajevu, to uopšte ne znači da će ona biti sprovedena.

– Za sprovođenje presude treba promeniti Ustav BiH, što je nemoguće bez saglasnosti sve tri naroda u BiH, a za to je potrebna dvotrećinska većina. Koliko je to moguće svedoči i slučaj “Sejdić – Finci” sa istog tog suda. Već 15 godina političari ne mogu da se dogovore o promeni Ustava BiH kako bi bila ispoštovana ta presuda. Zašto iko u Sarajevu misli da će sada neko iz Srpske potrčati da menja najvažniji akt – pita se ovaj pravnik.

Prve reakcije političara iz Srpske idu upravo u tom smeru. Lider DNS-a i ministar u Savetu ministara Nenad Nešić kaže da RS i srpski narod nikada neće dozvoliti da im drugi biraju predstavnike, a BiH neće i ne može postojati na unitarističkim i centralističkim temeljima.

Stabilnost u ravnopravnosti

Predsednik SDS-a Milan Miličević poručio je da stabilnost u BiH može postojati samo ako su sva tri naroda ravnopravna i konstitutivna. On je istakao da je zagarantovano pravo Srpske da bira svoje predstavnike, štiti vitalne interese i tako će ostati i ubuduće.

– Jedan član Predsedništva će se birati u Republici Srpskoj, kao i delegati u Domu naroda, to je za mene nesporno i uveren sam da tu imamo unutrašnji konsenzus – poručio je Miličević.

Skeptični i u FBiH

Skepsa postoji i u Federaciji BiH. Lider SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je da “nas iskustvo uči da sama presuda kod nas u BiH ne znači da će automatski biti i provedena”.

– Ipak, svaka presuda Evropskog suda za ljudska prava nam trasira put i pokazuje šta treba, pa i moramo uraditi da BiH postane punopravna članica evropske porodice – naveo je Nikšić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here