Youtube/tvk3
Milan Petković

Stranka demokratske akcije sačinila je novi dokument u kojem iznosi stavove o trenutnoj krizi u BiH i predlaže određena rešenja. Iako je trebalo da bude reči o internom dokumentu, on je ipak ugledao svetlo dana i izazvao burne reakcije u Republici Srpskoj čiji zvaničnici ocenjuju da je u pitanju jedan od najžešćih udara na Dejtonski mirovni sporazum u poslednje vreme.

SDA, između ostalog, traži simetričnost u uređenju entiteta. To se pre svega odnosi na nadležnosti predsednika entiteta, kao i funkciju Doma naroda FBiH i Veća naroda u Srpskoj. Naime, u FBiH trenutno nije moguće izabrati vladu bez da za to daju saglasnost predsednik i potpredsednici entiteta.

U Srpskoj, pak, potpredsednici nemaju nikakvu značajnu ulogu, a SDA bi želela da i njima bude dodeljeno ovlašćenje kakvo imaju potpredsednici u FBiH.

S druge strane, SDA predlaže da Veće naroda RS postane klasični drugi dom republičkog parlamenta i da odlučuje o svim zakonima koje donosi Narodna skupština, a ne da se, kao što je to slučaj danas, bavi samo onim aktima koji se tiču ugrožavanja vitalnog nacionalnog interesa.

Predlog SDA naišao je na oštre osude političara, ali i pravnika koji upozoravaju da je ovakav scenario nemoguć jer FBiH i Republika Srpska nisu organizovane na isti način.

– Dakle, da bi rešenja bila identična u oba entiteta bilo bi potrebno imati dva entiteta federalno uređena ili dva entiteta unitarno uređena. Pošto to nije slučaj, nije moguće ni imati identična ovlašćenja predsednika i potpredsednika – kaže pravnik Milan Petković, inače potpredsednik Narodne skupštine RS.

Zvaničnici Srpske poručuju da SDA želi mimo Ustava da sačini novu praksu koja bi bila antiustavna i antidejtonska u kome bi konstitutivni narodi bili svedeni na marginalne grupe.

– Ova stranka upoređuje Dom naroda u FBiH sa Većem naroda u Srpskoj, što je neverovatno jer Ustavom BiH nije predviđeno Veće naroda Republike Srpske, nego ga je nametnuo visoki predstavnik – kažu u Banjaluci.

Vrh Republike Srpske se zalaže da Veće naroda bude redukovano ili potpuno ukinuto jer je smetnja za efikasno donošenje odluka. Poručuju i da od predloga SDA koji bi iz temelja promenio karakter BiH i praktično srušio Dejtonski sporazum neće biti ništa i da je sve samo spisak pustih želja stranke Bakira Izetbegovića.

Loše i za Hrvate

Hrvatski narodni sabor koji okuplja sve partije sa hrvatskim predznakom u BIH saopštio je da SDA kroz svoje opasne namere želi da sruši Dejtonski mirovni sporazum koji je stvorio preduslove mira i osnove za multinacionalnu BiH kao zajednicu tri ravnopravna konstitutivna naroda.

– U okolnostima najveće postdejtonske političke krize u BiH ovakvo radikalizovanje javnosti nastavak je unitarističke propagande koja želi uništiti duh i tradiciju multinacionalne BiH. Nastavljaju politiku dominacije brojnijeg naroda i sistemsku diskriminaciju Hrvata, ali i svih drugih nebošnjaka – poručuju iz HNS.