pixabay.com

Poljska je najavlila zatvaranje granice za teretna vozila iz Belorusije i Rusije, navedeno je u nacrtu uredbe koju je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Taj potez usledio je nakon što je beloruski sud potvrdio raniju odluku da novinar poljskog porekla bude osuđen na osam godina zatvora, što je izazvalo tenzije između dve zemlje koje su već bile jake, pre svega zbog ruske invazije na Ukrajinu, preneo je Rojters.

Prema obrazloženju uredbe, odluka je bila neophodna da bi bila “osigurana javna bezbednost”.

Iako se u uredbi o granici ne pominje slučaj zatvorenog novinara Andžeja Počobuta, ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski rekao je da će dodati nekoliko stotina beloruskih zvaničnika na spiskove sankcija kao odgovor na presudu, koju je nazvao “drakonskom”.

Poljska je ranije zatvorila neke granične prelaze sa Belorusijom nakon zatvaranja Počobuta i proterivanja poljskih diplomata od Minska. Belorusija je ranije saopštila da su poljske odluke o zatvaranju graničnih prelaza bile iracionalne i opasne, optužujući Varšavu da izaziva duga odlaganja i ne sprovodi bilateralne sporazume.

Poljska je bila važno utočište za protivnike beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, a Varšava je postala jedan od najjačih pristalica Kijeva otkako je glavni saveznik Belorusije Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022.

Varšava optužuje Minsk da veštački stvara migrantsku krizu na granici, dovodeći ljude sa Bliskog istoka i Afrike i pokušavajući da ih prebaci preko granice.

Iako je broj migranata koji prelaze manji nego na vrhuncu krize 2021. godine, poljska granična straža svakodnevno izveštava o desetinama pokušaja ilegalnog ulaska u Poljsku.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here