EPA/Alexei Druzhinin

Ubrzana međunarodna diplomatija po pitanju tzv. Kosova i najava sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tzv. premijera Aljbina Kurtija, 14. septembra u Briselu, novi je dokaz da bi Zapad što pre da zatvori pitanje tzv. Kosova. Mediji pišu da će sporazum o normalizaciji odnosa biti glavna tema razgovora.

Dva razloga

Postoje dva ključna razloga te žurbe, a to su globalna situacija, odnosno sukob u Ukrajini, ali i izbori za novu administraciju EU u junu iduće godine i jesenja trka za Belu kuću 2024, ukazuje za “Vesti” Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost.

– I evropska i SAD administracija su i te kako svesne da je iduća godina za njih izborna i da im je, samim tim, potreban neki uspeh kojim bi sticali poene kod birača. Ako bi došlo do neke vrste sporazuma Beograda i Prištine, to bi im bilo od pomoći da jedan takav događaj svojoj javnosti predstave kao veliki uspeh – pojašnjava naš sagovornik.

To je, kako kaže jedan od segmenata, zašto bi što pre da reše pitanje KiM, a drugi je, sukob u Ukrajini koji je, kako objašnjava, sam po sebi otvorio kosmetsko pitanje i podigao ga na najviši nivo.

Poeni kod glasača

– Od momenta kada je eskalirao rat u Ukrajini i kada se otvorilo pitanje teritorijalnog integriteta te zemlje, a Vladimir Putin rekao da nije presedan Ukrajina, već tzv. Kosovo, odnosno slučaj nelegalnog proglašenja nezavisnosti KiM, Zapad pokušava da izbije taj argument ruskom predsedniku iz ruku. Zato žure sa rešenjem da bi dokazali da kosovsko pitanje, u svakom slučaju, nije bio presedan – naveo je on.

Razlog ubrzavanja pregovora o tzv. Kosovu je, kako za “Vesti” kaže profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović, prvenstveno političke prirode, s obzirom na predstojeće izbore čime bi se poentiralo kod glasačkog tela.

– Ovaj proces je i određen pritisak na Srbiju da promeni svoj stav o po pitanju uvođenja sankcija Rusiji – smatra naš sagovornik.

Kupljena nezavisnost

Miroslav Bjegović kaže da treba napomenuti da su sadašnju evropsku administraciju poprilično zadužili albanski lobisti, a iza njih stoji prljavi narko novac kojim kupuju svoju nezavisnost.

On ističe i da bezbednosna poliitika Srbije ne odgovara evropskim i američkim interesima, odnosno NATO-u.

-Žele Srbiju u njihovom bezbednosnom kompleksu, pa je rešavanje kosovskog pitanja, model kojim će se Beograd ucenjivati – kaže Bjegović.

Izbegavaju prolongiranje

Zapad je, kaže Srđan Graovac, svestan da ako pitanje tzv. Kosova ne reši u svom interesu i dokaže Putinu da nije presedan, pre izbora, onda će se prolongirati se za još jednu godinu.

– Posle izbora, nova administracija treba da preuzme dužnost, da se ustali i u Briselu i u Vašingtonu, što po pravilu smanjuje efektivnost rada – objašnjava naš sagovornik.