B. Miličić
Sjajno uvežbani za dve nedelje: Folkloraši Srpskog kulturnog centra

Sportski klub Srbija iz Minhena organizovao je prvu proslavu posle skoro dve godine pauze zbog pandemije virusa korona. U nekadašnjoj Kongresnoj dvorani okupilo se nekoliko stotina članova kluba, sponzora, navijača i gostiju da se provesele i druže, što je svima očito nedostajalo. Program je vodila Rada Šarac, a pravi uvod u veče pesme i igre napravila je Nada Đorđević koja je podigla veliki deo publike na noge, pogotovo pesmama iz “Kosovskog ciklusa”. Dok je pevala o Kosovu i Vidovdanu zajedno sa publikom, vijorila se srpska trobojka, ruke su visoko uzdignute, a raspoloženje na vrhuncu. Po aktivnom učešću u pesmi isticali su se mladići i devojke stigli autobusom iz Lindaua, sa tromeđe Austrije, Švajcarske i Nemačke oko Bodenskog jezera.

Oba zabava će biti upamćena i po prvom javnom nastupu folkloraša novoosnovanog Srpskog kulturnog centra iz Minhena u koji su se udružili članovi tri minhenska društva Jelek, “Sveti Sava” i “Nikola Tesla”. Sedmočlana pevačka grupa otpevala je pesmu “Mesec pređe” a onda su pred publiku stali članovi folklora izvodeći “Svadbarske igre sa Pešterske visoravni”. Igrali su zajedno deca, omladina i seniori a publika ih je nagradila burnim aplauzima. Sve tri generacije igrača iz Minhena za nastup su pripremali Nedeljko Vodogaz, predsednik doskorašnjeg KUD Jelek i Sanda Macanović, predsednica KUD “Nikola Tesla”. Nedeljko je i zaigrao zajedno sa igračima nekadašnja tri folklorna društva, a Sanda posle nastupa blista od sreće.

Pevačka grupa SKC Minhen

– Oduševljena sam činjenicom da je naše novo udruženje uspelo da samo dve sedmice posle ujedinjenja tri folklorna društva nastupi na ovoj proslavi. Dve godine smo vežbali, imali probe ali nije bilo nastupa. Iako je bio kratak rok za pripremu, s velikom željom smo radili i mislim da smo pokazali da je to bila dobra odluka članova sva tri društva. Što se tiče proslave, ona je pokazala koliko našim ljudima nedostaju ovakva druženja i okupljanja. Ponosna sam time što smo uspeli da konačno uradimo nešto zajedno – ističe Sanda Macanović.

Gosti i sa Bodenskog jezera: Mladi iz Lindaua bili posebno raspoloženi

Pored veće grupe iz Lindaua na zabavi je bilo zapaženo prisustvo omladine iz Minhena i okoline. Pod dobrom raspoloženju, ali i prepoznatljivim majicama i kapama izdvajala se grupa u kojoj su bili Mitar, Ognjen i Slobodan Kremenović poreklom iz Banjaluke, Petra Pavlović rodom iz Novog Sada, Anđela Nikolić iz Kragujevca i Rada Prodanović poreklom iz Gradiške.

Ponosni na poreklo: Devojke i momci rodom iz Republike Srpske i Srbije

Milenko Kudra je na proslavu SK Srbija doveo grupu gostiju iz Banjaluke i Pala koji su se u Minhenu zatekli u privatnoj poseti. Svi su se veselili i dobro provodili, a vrhunac dobrog raspoloženja usledio je kada je na scenu stupio Baja Mali Knindža.

Milenko Kudra (treći zdesna) sa društvom iz Banjaluke i Pala

Treća sreća

Zabavom su bili zadovoljni i gosti i organizatori, a Živorad Belušević je jedan od onih koji su se potrudili da sve bude kako treba.

– Mnogo posla bilo je oko pripreme i organizacije proslave. Dva puta smo otkazivali ranije planiranu zabavu i sada se to konačno dogodilo. Videlo se da su se naši ljudi zaželeli ovakvih događaja, iako dvorana Kongresnog centra nije bila ispunjena do poslednjeg mesta. Mi u organizaciji imali smo pune ruke posla i pre ali i posle proslave. Nas nekoliko smo sada kada se sve završilo “mrtvi-umorni, ali zadovoljni”.

Sanda Macanović i Nedeljko Vodogaz

Zajedno smo jači

Nedeljko Vodogaz je nedavno izabran za predsednika SKC Minhen. Za “Vesti” govori kako je došlo do ujedinjenja tri kluba.

Igre sa Pešterske visoravni

– Već duže vreme predstavnici tri naša folklorna društva Jelek, “Sveti Sava” i “Nikola Tesla” razgovarali su o ideji da se udružimo u jedan centar, jer je u Minhenu možda bilo previše folklornih klubova. Od pre dve nedelje i zvanično smo zajedno, tako smo veći i jači. Iz “Svetog Save” i “Nikole Tesle” pristupilo je po 20 igrača a nas iz Jeleka ima oko 70. Vežbaćemo koreografije na koje je svako društvo imalo pravo i sve to ćemo sada zajedno pripremati za naše nastupe. Imamo malu grupu od 15 dece uzrasta od tri do šest godina, druga grupa sa takođe 15 članova su deca uzrasta od sedam do 12 godina, u omladinskom sastavu je 40 članova i 25 članova je u grupi odraslih igrača – kaže Vodogaz.