Ivan Raković
Uručenje donacije lekarima KCS Kosovska Mitrovica

Udruženim snagama, Fondacije „Novak Đoković“ i Delije uručile su donaciju Kliničko-bolničkom centru (KBC) u Kosovskoj Mitrovici. Fondacija „Novak Đoković“ donirala je dva respiratora i 14 pacijent monitora, dok su Fondacija Delije i Humanitarna organizacija Svi za Kosmet donirali sredstva za nabavku još jednog respiratora.

– Poslednjih nekoliko dana uvideli smo da se nikako ne smemo opustiti. U vreme kad korona virus i dalje ne jenjava, ne predajemo se ni mi. Ova donacija je samo mali znak naše solidarnosti i podrške usmerene pre svega prema zdravstvenim radnicima, koji zaslužuju svu našu pomoć u teškoj situaciji s kojom se sada suočavamo – izjavila je Maja Kremić, nacionalna direktorka Fondacije Novak Đoković.

V.d. direktor Zdravstvenog centra „Kosovska Mitrovica“ doc. dr Zlatan Elek izrazio je zahvalnost ovim fondacijama za donaciju respiratora i ostale medicinske opreme.

– Svaka donacija narodu na Kosovu i Metohiji je od velikog značaja. Od posebnog je značaja ova donacija u medicinskoj opremi koja Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica stiže u najpotrebnijem i najtežem trenutku. Donacija stiže u trenutku kad se na teritoriji severa Kosova i Metohije naglo povećava broj obolelih. Donirana medicinska oprema biće odmah stavljena u funkciju u svrhu poboljšanja zdravstvenog stanja obolelih. Svi zaposleni se zahvaljuju u ime svih pacijenata i u svoje ime na doniranoj opremi koja nam je dostavljena i koja će biti upotrebljena za poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite – istakao je v.d. direktor Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

Na početku zdravstvene krize prouzrokovane virusom COVID-19, podsećanja radi, osnivači Fondacije „Novak Đoković“, Novak i Jelena Đoković, donirali su milion evra za nabavku neophodne medicinske opreme za bolnice i zdravstvene ustanove širom Srbije.

– Veliko hvala Noletu i ljudima u njegovoj fondaciji za saradnju na ovom projektu jer je zaista bilo skoro nemoguće doći do respiratora u trenucima kad ceo svet želi da dođe do njih. Srećni smo što smo u prilici da zajedničkim snagama pomognemo zdravstvenim ustanovama i medicinskim radnicima koji su u svakodnevnom kontaktu s obolelima od korona virusa – izjavili su iz Fondacije Delije.

Do sada su Kliničkom centru u Kragujevcu uručena četiri respiratora i 20 kliničkih monitora. Opštoj bolnici u Kruševcu uručeno je pet respiratora i pet kliničkih monitora, dok su Opšta bolnica Čačak, Opšta bolnica Ćuprija i Opšta bolnica „Studenica“ – Kraljevo dobili po pet kliničkih monitora za praćenje stanja pacijenata.

Pomoć KCS i Tiršovoj

Zahvaljujući ovoj humanoj akciji, Klinika za Infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije postala je bogatija za najsavremeniji simens skener sa svom dodatnom opremom, dok je početkom jula Fondacija donirala Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj aparat za dezinfekciju površina, a klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije pet neinvazivnih respiratora i antibakterijske klompe.