EPA/Olivier Hoslet
Bil Gejts

Startap kompanija “Heliogen”, koju finansira Bil Gejts i koja se bavi proizvodnjom čiste energije, planira da postavi polja ogledala u pustinju Mohave. Rio Tinto planira da koristi njihovu inovativnu solarnu tehnologiju na najvećem površinskom kopu u Kaliforniji, koji se nalazi u Boronu.

Iz “Heliogena” kažu da će u pitanju biti prvo postrojenje za koncentrovanu solarnu energiju u SAD, a možda i u svetu, koje će jedan rudnik koristiti za pogon. “Heliogen” će koristiti veštačku inteligenciju i čak 40.000 ogledala kojima upravlja kompjuter kako bi skupljao energiju sunca, nešto poput pametne lupe.

Prvi sistem koji će koristiti “Rio Tinto” biće veličine od oko 100 fudbalskih terena,

Ta startap kompanija ističe da njihova tehnologija “Helio hit” može da proizvede ekstremno visoku temperaturu – od oko 1.000 stepeni Celzijusa ili oko četvrtinu temperature koju ima površina Sunca.

U pitanju je temperatura koja je potrebna za pravljenje cementa, čelika i za druge industrijske procese, kao što je rudarstvo, koje se obično oslanja na fosilna goriva kao izvor energije za svoj rad.

Tom objavom, “Rio Tinto” (RIO), druga po veličini rudarska kompanija na svetu, postaje prvi zvanični klijent “Heliogena”.

To partnerstvo će biti ključni test koji će pokazati da li je tehnologija „Heliogena“ zaista u stanju da zameni fosilna goriva koja se koriste kao energija za velike industrijske poslove, što bi moglo značajno da pomogne u borbi protiv klimatskih promena.

Osnivač i generalni direktor Bil Gros kaže da se ne radi o tome da ta tehnologija nije bila moguća ranije, već da jednostavno nije bila isplativa.

– Ono što predstavlja pionirski korak “Heliogena” je omogućavanje da koncentrovana solarna energija funkcioniše i kada sunce zađe i da bude isplativa u poređenju sa fosilnim gorivima – rekao je Gros.

Obe kompanije kažu da će to partnerstvo stvoriti uslove da “Rio Tinto” smanji svoj ugljenični otisak, dok istovremeno smanjuje troškove za energente.

– Naš cilj je da “Rio Tintu” obezbedimo energiju koja je u potpunosti bez ugljeničnog zagađenja, sa nultom emisijom, a koja košta manje od fosilnih goriva – naveo je Gros.

Kompanija “Heliogen” koju finansiraju Bil Gejts i milijarder iz industrije biotehnologija Patrik Sun-Šiong, pokrenuta je krajem 2019. godine najavom pionirskog koraka u proizvodnji solarne energije. Po prvi put, koncentrovana solarna energija mogla bi da se koristi kao zamena za fosilna goriva koja su se koristila u industrijskim procesima.

Prošle godine, magazin Tajm uvrstio je tehnologiju “Helio hit” kompanije “Heliogen” na listu Najbolji pronalasci u 2020. godini (Best Inventions of 2020).

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime