EPA-EFE/Darko Bandić

Fudbalski savez Mađarske zatražio je dozvolu od UEFA da navijači na utakmicama ističu zastave “Velike Mađarske” odnosno zastave sa ucrtanom mapom nekadašnje teritorije ove zemlje. UEFA je odobrila zahtev, a glavni argument Mađara bio je da ovaj gest nije želja za rasizmom ili preuzimanjem tuđe teritorije.

Na zastavi koju Mađari žele da ističu na utakmicama nalaze se delovi Srbije, Slovenije, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovačke i Austrije. Gest bi posebno mogao da provocira u septembru kada će upravo Mađararska i Srbija igrati kvalifikacioni meč za Evropsko prvenstvo.

“Fudbalski savez Mađarske zatražio je jasnu odluku od UEFA i FARE u vezi sa dozvolom za prikazivanje istorijskog simbola. Prihvatajući naše argumente, ove dve organizacije su priznale da ovde nema rasističkog ponašanja. Međutim, to se ne odnosi na dodatne simbole i natpise, kao i pesme navijača”, navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza Mađarske.

Teritorije koje se nalaze na zastavi posle Prvog svetskog rata pripojene su pomenutim državava.

Rumunija je najburnije odreagovala na ovu odluku, a javnost te zemlje istakla je da je UEFA dozvolila nedopustivo i da pri donošenju odluke nije bila bolje upoznata sa istorijom.

Mađarska fudbalska reprezentacija gostuje u Srbiji sedmog septembra, dok će srpski fudbaleri posle nedelju dana igrati u Budimpešti. Upravo ove dve selekcije su viđene kao favoriti iz svoje grupe za odlazak na Evropsko prvenstvo.

4 COMMENTS

  1. Супер. Онда да и ми истакнемо заставу са границама из времена цара Душана.

    • Да ! Или из времена Краљевине Југославие, или из времена СФРЈ. ПА КАКО КО ВОЛИ…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here