Izvršni komitet UEFA danas je potvrdio novi format takmičenja, koji će početi da važi od sezone 2024/25 u evropskom fudbalu. Reforma je došla nakon dugih razgovora sa svim klubovima učesnicima, a u Evropskoj kući fudbala se nadaju da će ona pozitivno uticati na dalji razvoj igre.

Predsednik UEFA, Aleksandar Čeferin je izjavio da će novi format podržati više klubova u Evropi da se domognu mesta među najboljima, aludirajući na osnivanje Konferencijske lige.

– Novi format će podržati status i budućnost domaćeg fudbala u Evropi. Očuvava ono što je najvažnije, a to je igra u nacionalnim šampionatima i upravo to treba da bude merilo za kvalifikaciju. Takmičenje će biti otvoreno. Format će omogućiti da svako može da se nađe u Ligi šampiona, zahvaljujući rezultatima ostvarenim na terenu. U pitanju je dugoročni, prosperitetni plan, a ne centralizovani kartel – rekao je Čeferin i pecnuo Superligu Evrope.

Ono što je glavna promena jeste to što će se umesto 32 ekipe u Ligi šampiona sada naći 36 timova, neće postojati grupna faza, već će svi biti smešteni na jednoj tabeli. Igraće deset utakmica protiv deset različitih protivnika (po pet kod kuće i na strani), a ne kao ranije šest mečeva.

Najboljih osam će se direktno plasirati u nokaut fazu, dok će oni od devetog do 24. mesta igrati plej-of kako bi se domogli osmine finala. Slično će se raditi u Ligi Evrope, gde će se igrati osam utakmica u grupnoj fazi, a takmičenje će takođe brojati 36 timova.

Plasman u Ligu šampiona će i dalje moći da se odvija kroz učinak u domaćim prvenstvima, a ono što je važno istaći jeste da će trećeplasirani tim iz pete asocijacije na tabeli po UEFA koeficijentu dobiti još jedno mesto u grupnoj fazi. Još dva mesta će ići klubovima sa najvećim koeficijentom u poslednjih pet godina od onih timova koji se nisu plasirali u Ligu šampiona ili Ligu Evope ili Konferencijsku ligu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here