EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Uefa je, posle najava, i konačno objavila da se pravilo preimućstva gola postignutog u gostima ukida u nokaut fazama njenih takmičenja već od naredne sezone.

Pravilo koje je važilo od 1965. godine služilo je da se odluči pobednik dvomeča u kojima je ukupan rezultat izjednačen. Ekipa koja je postigla više golova na stadionu protivnika je bivala pobednikom.

– Pravilo gola u gostima je bilo veoma važan deo takmičenja pod pokroviteljstvom Uefe. Ali njegovo ukidanje je nešto o čemu se debatovalo nekoliko godina. Iako ne postoji potpuno saglasje sa ovom odlukom, veliki broj trenera i fudbalskih radnika veruje da je ovo ispravno i predstavlja unapređenje – rekao je predsednik Uefe Aleksandar Čeferin.

– Uticaj pravila protivi se inicijalnoj svrsi. Sada on predstavlja neku vrstu prepreke ekipama, posebno u prvim mečevima, da napadaju, jer se plaše prednosti koju bi neka njihova greška mogla da donese njihovim rivalima – dodao je on.

Čeferin je naglasio da prednost domaćeg terena nije više izražena koliko je to nekada bila, sa standardizovanim terenima i pravila smeštaja gostujućih timova. Shodno tome, nema potrebe da gol postignut u takvim uslovima nosi veću vrednost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here