Tanjug
Suleman Ugljanin

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), čiju većinu čine pripadnici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina, zatražilo je danas od srpskih i crnogorskih institucija uspostavljanje specijalnog status za Rašku oblast, koju Bošnjaci nazivaju Sandžak.

U pismu BNV upućenom predsednicima, premijerima i predsednicima parlamenata Srbije i Crne Gore, BNV poziva na dijalog institucije dveju država o ovom pitanju.

U saopštenju BNV se ukazuje na, kako navode, važnost neodložnog prihvatanja predloženog rešenja u cilju izgradnje “slobodnog, multinacionalnog, multikulturalnog, multikonfesionalnog i demokratskog društva jednakih šansi za sve”.

U BNV smatraju da “specijalni status Sandžaka, kao teritorijalno političke zajednice, jemči ravnopravnost i konstitutivnost svih sandžačkih naroda, Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca i Srba”.

Dobijanje specijalnog statusa bio bi, kažu, model za “rešavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja”.

“Uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak na osnovama inicijative za rešavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak predstavlja trajan i stabilan mehanizam koji osigurava pravo Bošnjaka na političku egzistenciju i nesmetan društveni i ekonomski razvoj, te pruža jednake šanse svim narodima koji žive u Sandžaku”, navodi se, između ostalog, u pismu.

Predsednik BNV je Esad Džudžo, a Ugljaninova SDA Sandžaka učestvuje u vlasti u najvećem gradu Raške oblasti – Novom Pazaru.

Izvor:
Vestionline

17 COMMENTS

  1. Обавезно да се пружи рука нашим Бошњацима и “Санџак” добије специјални статус под називом Зоолошки Врт.

      • Босонога, мени је овде нешто сумњиво. Да ти ниси нека српска џафтара и називаш се Атила?

        П.С.
        Ја пријатељима не персирам. Овде су сви пријатељи који стоје на бранику Српства на овај или онај начин. Најсмешније од свега је кад су Титови пионири, преко ноћи, почели један другог да вичу са ВИ.

        • E evo persirati neću jer vaše komentare cenim i često se ovde srećemo.Ja sam Srpkinja iz Vojvodine,a ime atila-bič-božji sam uzela ili bolje reći deca su mi predložila jer kažu stalno isterujem pravdu,a da bih je isterala do kraja poreban mi je i bič.Pozdrav do sledećeg susreta.A bosonoga uzela sam jer volim Pandurevićevu pesmu Čežnja.

          • Жив био Српче! Ја сам увек говорио да са Србима ту и тамо, понеки још увек носе пионирске мараме. Али Српкиње су нам праве Амазонке. Чујемо се.

      • Pozdrav mojim komsijama iz Sandzaka ,mislim da ni nama Srbima nije sjajno zasto sada ovo treba ,ali u krajnjem Slucaju ako bas zelite da idete srecan vam put ovo mora se zavrsiti jednom za svagda ,Ja hocu miran Zivot i za moju Decu buducnost a ne vise prepucavanje ,moje tvoje, i ovih glupih komentara od nas Opasnih na pisanje imate li vi familije ,decu ostavite se vise vredjanja drugih naroda Muslimani su veoma posten Narod u Srbiji i nadam se da ce i ostati ovde jer i ovo je njihov Dom .Srecno

  2. Imaju srpsko drzavljanstvo a nisu Srbi? Govore srpskim jezikom a nisu Srbi? Zive u Srbiji a nisu Srbi? Igraju srpsko kolo a nisu Srbi? Nemam reci. Kome se ne svidja neka se seli tamo gde mu je lepse.

    • Bas tako.I mi u Bosni to stalno govorimo Miletovim takozvanim”srbima” u stvari bosanskim pravoslavcima.Idite brate tamo dje vam duuusa zeli pa ako budite srbi

  3. Ma sta gnjavi ovaj budala.Historia moze da dokaze da Sanzdak je cisto Abansko.Samo kaoalbanci njima se nijedaloda pricaju albanski.I mnogi su bili primoreni da menjaju indititet i nacionalitet.Jel toliko su bili ponizeni ubieni diskriminirani pa su bili primoreni na to.Istoria postoji dukumenti postoje u Turskoj,Aistriu,Londonu arkivu.Dajte ne izmislite svari je to ce kad tad doci na svoja mjesta istina uvjek pobeduaje.Kako vam nije sramota ta lazete svoju djecu.Vi hocete i svojoj djecima ostaviti otvoreni rat i mrznju sram vas bilo.

    • Ajde nepismenjakovicu, skloni se odavde. I idi potrazi molim te taj cuveni dokument, i pokazi ga. Bas bih to volio vidjeti. Vjerovatno ga ima neko od tvojih seoskih starjesina, pa kad budete sjedili oko logorske vatre , mozda ti ga pokazu. Sve ono sto ste vi radili u istoriji, sada okrecete i kacite nama. Sram vas bilo.

  4. Ovog sulejmana treba uzimati za ozbiljno jer on to radi po nalogu turske i sudijske arabije uz odobrenje Amerike Britanije hrvatske i albanije pa koristi situaciju sada kada se odlučuje od sudbini kosova, ja sam musliman i volim Srbiju njen sam stanovnik i ako treba braniti cu je pa makar to bili stotine ugjanina jer nigde nije idealna situacija niti se bilo gde živi idealno Srbija je moja otadžbina ovde sam rodjen i ovde ću živeti a sto prodane duše kao ovaj izrod pričaju to neka mu ide na dušu i ako mu se ne svidja u Srbiji neka ide tamo gde mu odgovara neka pusti nas narod na miru nikome više nije do rata ili podela dosta je bilo!!

  5. Suljo ne moze da dodje do izrazaja a malo bi da vlada i on i jos par njegovih pajtasa pa se setio da pravi kvazi drzavu u kojoj ce on da bude car te mu Srpska drzava nece smetati. Ovo je jedini razlog zasto se talasa ovde u Sandzaku a ko cita medju redove sam ce shvatiti da su povezani sa interesima pojedinaca koji ce gazeci preko mrtvih uciniti sve zarad moci .

  6. Traži specijalni status!?
    Čovek priznaje da je Speci. Zašto tražiš ono što već imaš Speci?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here