EPA
Vakcinacija

Pošto je Australijska tehnička savetodavna grupa za imunizaciju (ATAGI) preporučila Fajzerovu vakcinu protiv kovida kao poželjnu za mlađe od 60 godina, a sve zbog rizika od moguće tromboze i sindroma trombocitopenije (TTS) koju može da izazove Astra Zeneka, upotreba ove vakcine je značajno smanjena.

Poslednjih dana svedoci smo da se Astra Zeneka ipak nudi svim starosnim grupama, jer je očigledno ima mnogo na lageru.

Zato se nameće logično pitanje: koliko je australijsku vladu koštao dogovor sa Astra Zenekom?

Međutim, sporazum australijske vlade o snabdevanju vakcinama sa Astra Zenekom nije dostupan javnosti, s obrazloženjem da bi predstavljao “stvaran i značajan rizik” po nacionalnu bezbednost ako bude objavljen.

Posebno je riskantno da se pruži uvid u jedinstvene aranžmane za proizvodnju i snabdevanje vakcinama, objašnjenje je predstavnika australijskih vlasti, prenosi ABC.

Australijski početni plan vakcinacije u velikoj meri se oslanjao upravo na Astra Zeneku, s planovima za lokalnu proizvodnju 50 miliona doza u okviru dogovora sklopljenog s ovom farmaceutskom kompanijom. Ukupna vrednost pet australijskih ugovora o vakcinama iznosi više od pet milijardi dolara sredstava poreskih obveznika.

Međutim, mnogi detalji ugovora sa Astra Zenekom su nepoznati, dok su na primer Evropska unija, Velika Britanija Sjedinjene Države, Meksiko i Brazil objavile značajne delove svojih ugovora o vakcinama sa Astra Zenekom.

Zna se da je Vlada Australije polovinom prošle godine uložila 1,7 milijardi australijskih dolara za lokalnu proizvodnju i isporuku 84,8 miliona doza dve vakcine, Univerziteta Oksford i Univerziteta Kvinslend. Nakon toga je australijsko regulatorno telo TGA odobrilo samo vakcinu Astra Zeneke koja je rađena u saradnji s Univerzitetom Oksford.

Međutim, nije samo ugovor sa Astra Zenekom nedostupan javnosti. Savezna vlada ne želi da objavi koliko plaća četiri kompanije s kojima je ugovorila distribuciju vakcine protiv kovida, obrazloživši da je reč o informacijama koje su “komercijalno poverljive”.

Naime, Vlada je angažovala četiri privatne firme za distribuciju: Aspen medikal, Helt ker Australia, Internešnal SOS i Sonik. Za sada je nepoznato koliko su ove firme plaćene.

Dve smrti povezane s vakcinom

Nakon smrti 44-godišnjeg čoveka sa Tasmanije i 48-godišnje žene iz Viktorije, TGA je potvrdila da su ovo peti i šesti smrtni slučaj povezani s prvom dozom vakcine Astra Zeneka, od 6,1 milion doza koliko je do sada dato.

Kod obe smrti su potvrđeni slučajevi tromboze. Vlasti kažu da bi svako ko je primio vakcinu trebalo odmah da potraži medicinsku pomoć ako oseti simptome kjao što su jake ili uporne glavobolje, zamagljen vid i konfuziju ili napade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here