EPA/BIANCA DE MARCHI
Kris Mins

Projekat izgradnje podzemne železničke linije Metro Vest u Sidneju mogao bi da bude odložen ili čak potpuno obustavljen, objavili su australijski mediji. Ovu mogućnost nije želeo da odbaci ni premijer Novog Južnog Velsa Kris Mins, navodeći kao razlog veliko povećanje projektovanih troškova.

Poslednje procene govore da bi izgradnja Metro Vest linije, koja treba da skrati putovanje od centra Sidneja do Paramate na svega 20 minuta, koštala 25 milijardi dolara, što je daleko više od 16 milijardi koliko je procenila prethodna vlada kada je pokrenula projekat, 2016. godine.

Tada je planirano da podzemna železnica bude spremna za puštanje u saobraćaj tokom 2028.

Nakon što su laburisti pobedili na izborima u martu, najavili su da će zatražiti nezavisnu reviziju čitavog projekta metroa u Sidneju, uključujući Metro Vest, pre nego što izdvoje sredstva u narednom, septembarskom budžetu.

Premijer Mins je u razgovoru za ABC radio odbio da pruži garancije za budućnost projekta.

– Kada smo izabrani u martu, otkriveno nam je da je stvarna cena projekta sada 25 milijardi dolara. Ministarstvo za infrastrukturu Novog Južnog Velsa obavestilo nas je da su šanse da izdvoje toliku sumu novca veoma male, da je skoro nemoguće – rekao je Mins.

On je istakao da je vlada suočena sa situacijom da je projekat za skoro 60 odsto veći od predviđenog budžeta.

– Takođe, izgradnja još nije počela i planirani vremenski okvir završetka sredinom 2020-ih, očigledno neće biti ispunjen – dodao je Mins.

Uprkos premijerovim rečima da radovi „još nisu počeli“, činjenično stanje je malo drugačije. Naime, ABC izveštava da mašine za bušenje tunela već nedeljama iskopavaju zemlju kod Rozela. Stanovništvo ovog dela Sidneja je u maju ove godine obavešteno da će mašine uskoro početi bušenje dva paralelna tunela dugačka po 11 kilometara, koji će se protezati od Rozela do Olimpijskog parka u Sidneju.

Očekuje se da će mašine prelaziti oko 200 metara nedeljno, pošto rade 24 sata na dan, otkopavajući stene i zemlju. Takođe, radovi su u toku i na nekoliko drugih stanica duž planirane pruge.

Mins je govorio i o tome da kada država ima dug od 180 milijardi dolara, vlada mora da bude odgovorna i da obezbedi da projekti u koje se ulaže budu „dobro potrošen novac“.

– Prava stvar koju treba da urade za poreske obveznike je da uskladite da svaki projekat bude završen na vreme, u okviru budžeta i da pruži vrednost za uloženi novac – rekao je Mins.

On je takođe istakao da je u okviru projekta već potpisan ugovor vredan devet milijardi dolara i sugerisao da bi vlada možda trebalo da razmotri da li je potrebno dodati još stanica na ovu Metro Vest liniju.

– Ne želimo da imamo situaciju da za 10 ili 20 godina ljudi kažu „pa, to je dobar deo infrastrukture, ali zašto postoji samo četiri ili pet stanica između centra grada Vestmida kada železnica prolazi ispod tako gusto naseljenog dela Sidneja. Takođe, moguće je da se na tom pravcu razvije još drugih lokalnih stambenih oblasti – kazao je Mins.

Premijerovo mišljenje deli i Metju Haunsel iz Centra za istraživanje saobraćaja Tehnološkog univerziteta u Sidneju (UTS).

– Mali broj stanica na Metro Vestu omogućio bi garanciju brzog transporta na novi aerodrom u Zapadnom Sidneju, ali ako želite da izgradite metro koji će oblikovati grad, onda treba da postavite više stanica, posebno tamo gde mogu da se ukrštaju s postojećim voznim linijama – kaže Haunsel.

Premijer Mins je u razgovoru za ABC kategorički odbacio izgradnju jeftinije, nadzemne linije, rekavši da bi i prethodna vlada to razmotrila, da je takva opcija izvodljiva.

Imajući u vidu da je iskopavanje već počelo, ovakvo Minsovo upozorenje na moguće odlaganje više zvuči kao ukazivanje javnosti da će troškovi državnog budžeta biti daleko veći nego što je koaliciona vlada predvidela. I, naravno, da će izgradnja malo kasniti..

Boli glava od troškova

Metro Vest na potezu ka Paramati nije jedina glavobolja za vladu Novog Južnog Velsa. Naime, i izgradnja linije metroa u jugozapadnom Sidneju takođe je probila budžet i to za oko šest milijardi dolara. Uz to, radovi kasne skoro godinu dana. Na zahtev vlade takođe je pokrenuta nezavisna revizija projekta.

Uticaj na izgradnju stanova

Neki stručnjaci veruju da bi odlaganje Metro Vest projekta moglo da smanji ukupan stambeni fond koji bi u narednim godinama mogao da se izgradi duž linije. Metju Haunsel sa UTS-a čak smatra da bi odlaganje jugozapadne linije metroa imalo još veći uticaj na stanovništvo.

– Ova kašnjenja će uticati na to gde se grade stambene zgrade i promeniće se mnogi planovi. Odlaganje Metro Vest pruge će ograničiti mogućnost podizanja visokih solitera u Severnom Burvudu i Fajv Doku. Ali, pošto se jugozapadni metro dobrim delom kopa ispod postojeće železničke linije, svako odlaganje njegove izgradnje stvoriće velike poteškoće za vozove da prevezu sve veći broj stanovnika koji neprestano duž ove linije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here