Prema podacima australijske Uprave za bonitetnu regulaciju (APRA), 13 penzionih fondova (superannuation funds), koji zajedno drže penzionu štednju milion Australijanaca, pali su na novom testu performansi.

Ovi fondovi, koji upravljaju imovinom vrednom 56 milijardi dolara, u obavezi su da obaveste svoje članove o neuspešnosti poslovanja, te da ih pozovu da iskoriste onlajn poređenje penzionih fondova Australijske poreske uprave (ATO), kako bi mogli da promene fond.

Po vrednosti sredstava i broju članova fondovi koji vode banke i druge finansijske institucije dominirali su na spisku onih koji su pali na testu. Međutim, loše rezultate je pokazalo i nekoliko industrijskih fondova, kojima zajednički upravljaju sindikati i poslodavci, isključivo u korist članova.

Test je deo paketa promena u industriji penzionih fondova “Vaša budućnost”, koji je uveo državni blagajnik Džoš Frajdenberg. Program je osmišljen kako bi se sa tržišta uklonili loši fondovi. Pored toga, sa usvajanjem poslednjeg budžeta predviđeno je da pojedinac može da ima sredstva u jednom, a ne kao ranije u više penzionih fondova.

APRA se u proceni fokusirala na proizvode “MySuper”, koji bi trebalo da budu jeftini fondovi za ljude koji ne biraju fond kada započinju novi posao. Postoji 80 ovakvih fondova, a APRA je procenila 76 koji su imali najmanje pet godina poslovanja.

Pored toga, ocenjivao se učinak ulaganja sredstava u proteklih osam ili pet godina. U procenu su bile uključene i naknade za održavanje računa, iako je uključena samo naknada za poslednju godinu, što je možda poštedelo neke fondove.

Fondovima koji dvaput zaredom padnu na ovom testu biće zabranjeno da primaju nove članove.

Prema rečima čelnice APRA Margaret Kol, 13 fondova koji su pali na testu suočavaju se s izborom, ili da hitno izvrše neophodna poboljšanja, kako bi bili sigurni da će sledeće godine proći test, ili da krenu s planom prebacivanja svojih članova u fond koji može da im donese bolje rezultate.

Fondovi koji nisu prošli test

AMG Super – AMG MySuper

ASGARD Independence Plan Division Two – ASGARD Employee MySuper

Australian Catholic Superannuation and Retirement Fund – LifetimeOne

AvSuper Fund – AvSuper Growth (MySuper)

BOC Gases Superannuation Fund – BOC MySuper

Christian Super – My Ethical Super

Colonial First State FirstChoice Superannuation Trust

Commonwealth Bank Group Super – Accumulate Plus Balanced

Energy Industries Superannuation Scheme Pool A – Balanced (MySuper)

Labour Union Co-Operative Retirement Fund – MySuper Balanced

Maritime Super – MYSUPER INVESTMENT OPTION

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here