Ugroženo pet miliona građana

0

M. Karović
Skupe posledice: Upis besplatnih akcija
 

Tekstualna baza sa podacima o ličnosti teška više od 19 gigabajta sadržaja bila je protekle nedelje javno dostupna na zvaničnom sajtu Agencije za privatizaciju, utvrdila je fondacija, navodeći da je reč o građanima koji su se kod Agencije prijavljivali za dodelu besplatnih akcija.

Šabić: Pružite otpor!

Šabić je upozorio građane da paze kome ostavljaju lične podatke, naročito matične brojeve ili kopije ličnih karata. Posledica može biti krađa identiteta sa velikim materijalnim i pravnim posledicama.
– Suočeni smo sa situacijom da nećete dobiti posao, ili da nećete dobiti uslugu po koju ste otišli, ako ne date neki podatak ili kopiju dokumenta. Najčešće birate kapitulaciju. I nisu tu građani krivi. Ja pozivam da pruže otpor – rekao je Šabić.

Agencija je za taj propust okrivila hakere.

– Odmah po saznanju za nelegalan upad i po zahtevu poverenika za zaštitu informacija Rodoljuba Šabića, Agencija je u potpunosti zatvorila pristup tim podacima – naglašava se u saopštenju i dodaje da su dokumenti o preduzećima, kao što su kompanijski profili, ugovori i slično, javni i da su dostupni na sajtu Agencije.

Poverenik Šabić započeo je nadzor nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Agenciji pre nekoliko dana.

– Rezultati postupka biće do sada najdrastičnija potvrda neshvatljivo neodgovornog odnosa države prema pravu građana na zaštitu podataka o ličnosti – navodi se u saopštenju poverenika za informacije. O celom slučaju obaveštena je i policija.

Šabić podseća da za pristup i preuzimanje podataka u posedu Agencije nisu bile potrebne nikakve hakerske operacije ili posebna znanja.

– To se relativno lako moglo izvesti korišćenjem aktivnih linkova sa veb-stranice Agencije i veb-pretraživača. Posle više upozorenja koja sam upućivao nadležnima, želim da verujem da će barem ovaj skandalozni slučaj dovesti do ozbiljne promene u odnosu države prema pravu građana na zaštitu podataka o ličnosti – poručio je Šabić.

Prevara u tuđe ime

Krađa identiteta je zločin. Mnoge ustanove i sajtovi od pojedinaca traže lične informacije, kao što su brojevi socijalnog osiguranja, potpis, ime, adresu, telefonske brojeve, pa čak i informacije o bankarskim i kreditnim karticama. Ako je lopov u mogućnosti da pristupi tim podacima, može da počini prevaru u tuđe ime.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here