Uhapšen bivši hrvatski vicepremijer

0

Damir Polančec

 

Polančec je osumnjičen za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, a znaće se da li se radi i o podsticanju na krivično delo, koje je oštetilo kompaniju Podravka za oko 10 miliona kuna (1,37 miliona evra).

 

Njegov advokat Anto Nobilo, kome se Polančec javio prilikom hapšenja, smatra da bi država mogla "slomiti zube" na ovom slučaju.

 

Kako javljaju hrvatski mediji, Polančec je osumnjićen za učešće u aferi "Spajs", odnosno u planu menedžera kompanije "Podravka" da preko trgovine akcijama i zajmovima preuzmu kompaniju u svoje vlasništvo.

 

Polančec je bio u upravi Podravke od 2000. godine do februara 2005. godine, kad odlazi u vladu, na poziv tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Njegove veze s koprivničkom kompanijom ostale su čvrste, a u Koprivnici su ga nazivali "gubernatorom Podravke". Zbog toga se od izbijanja afere nagađalo da je u najmanju ruku dobro znao za pokušaj "Podravkinih" menadžera da kompanijinim novcem steknu vlasničku prevlast, a neki smatraju i da je on naredbodavac cele operacije.

 

Posle hapšenja više članova "Podravkine" uprave u oktobru prošle godine, protiv Polančeca je otvorena službena istraga. Pre današnjeg hapšenja protiv njega su podnete dve krivične prijave – zbog podsticanja jednog preduzetnika da učestvuje u protivzakonitom transferu 10 miliona kuna u aklopu afere "Spajs“ i zbog nezakonitog postavljanja reflektora na fudbalskom stadionu u Polančecovom rodnom selu Đelekovcu kod Koprivnice.

Dodatna sumnja na njega je pala kada se otkrilo da u pozadini kredita od 34 miliona evra koji je mađarska banka OTP dala za finansiranje operacije "Spajs“ leži jemstvo mađarske naftne kompanije MOL i da je taj aranžman dogovoren tokom pregovora koje je Polančec krajem 2008. godine vodio s mađarskom naftnom industrijom o upravljačkim pravima.

 

Polančec je podneo ostavke na mesta u vladi kad je policija pohapsila deo menadžmenta Podravke. Pozivajući se na izvore iz policije, mediji izveštavaju da se, pored Polančeca, kriminalna obrada sprovodi nad još četiri lica.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here