Uhapšen imam, vođa vehabija u BiH

SIPA redom privodila vehabije, ali najopasniji već na ratištima
 

Ekspert za terorizam Dževad Galijašević kaže da ova akcija neće doprineti suzbijanju opasnosti koja Bosni preti od radikalnih islamista koji ratuju u Iraku i Siriji.

– Pohapšene su galamdžije kojima ne pada na pamet da stavljaju glavu u torbu, dok su oni mnogo opasniji još u ratnim žarištima. Utisak je da se sve to čini po naredbi stranaca, najpre Amerikanaca, koji najviše strahuju za svoju bezbednost – kaže Galijašević.

Hapšenja, pretresi i pregled terena izvedeni su u Federaciji BiH, na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča), Zvornika, Bužima i Teslića s ciljem pronalaska i zaplene predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz. Kod uhapšenih je pronađena veća količina naoružanja i municije. U Zenici su hapšenja sprovedena u naseljima Drivuša, Gradišće i centru grada.

 

Uhapšeni su Eduard Durguti (30), Latif Talić (43), Muhamed Džerahović (34 ) i Mirza Kapić (34). Među privedenima su Fikret Zukić i Elvir Muratović. Uhapšeni se dovode u vezu sa finansiranjem i organizovanjem terorističkih aktivnosti kao i vrbovanjem državljana BiH za odlazak na ratišta u Siriji i Iraku, odnosno u formacije radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Bilal Bosnić je sredinom prošlog meseca pozvao bošnjačke mladiće da se pridruže oružanim grupama terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta i tako se uključe u džihad i to je zabeleženo na video snimku. On je tada rekao i kako "istina i Islamska država opstaju" te da ”naša Gaza krvari”. Nekoliko dana kasnije u intervjuu za banjalučku štampu Bosnić je rekao da nikoga nije pozivao na džihad, i da se njegove reči pogrešno interpretiraju.

– Prvo pažljivo pogledajte moje hutbe. Drugo, nikakvo specijalno pismo nisam pisao, niti sam bilo koga pozvao da negde ide. Ja sam teolog islama. Koristim 140 poglavlja u Kuranu, izvorne knjige i tumačim ih ljudima. Druga je stvar što neko hoće da mi stavi u usta nešto što nisam rekao – kazao je Bosnić.

 

Poklonik Bin Ladena

Bilal Bosnić održao je niz predavanja (hutbi) od kojih su mnoga objavljena na internetu. Po rečima stručnjaka, njegov uvijeni stil, pun alegorija i citata iz Kurana, za cilj ima da probudi ekstremizam. Hapšen je u oktobru 2012. godine zbog podstrekavanja na terorizam, ali nikad nije procesuiran. Poručivao je da je "Bin Laden je šehid koji će zauvek biti živ jer ga Bog voli", "od šest milijardi ljudi sve je nevernik do nevernika", pitao "ko nas je zaustavio 1995. da uzmemo Banjaluku i Prijedor i klanjamo na mostu Mehmed-paše i krenemo prema Sandžaku"… Najavio je i "sudnji dan kada će sablje dobro rezati".

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime