EPA/Georgi Licovski

Pripadnici takozvane kosovske policije priveli su sinoć na bistričkom punktu Srbina iz Zvečana L. D. u vezi sa događajima u maju prošle godine ispred opštinske zgrade u Zvečanu, rekao je za Tanjug zamenik komandira tzv. kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

– Sinoć oko 19:15, na magistralnom putu koji vodi ka Leposaviću privedena je jedna osoba srpske nacionalnosti zbog učešća u incidentima u Zvečanu u maju prošle godine –  rekao je Eljšani.

Dodao je da se privedena osoba nalazi na ispitivanju u policijskoj stanici u južnom delu Kosovske Mitrovice.

– Po završetku ispitivanja, videćemo šta će tužilac da odluči. Hoće li ga pustiti ili ne. To je sada na njima – kazao je Veton Eljšani.

Do protesta na severu pokrajine došlo je nakon što je tzv. kosovska policija 26. maja prošle godine nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Pripadnici KFOR-a su 29. maja raspoređeni oko opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a posle neuspelih razgovora između političkih predstavnika Srba i oficira KFOR-a da specijalci napuste opštine, došlo je do sukoba građana i stranih vojnika.

Povređeno je više od 50 Srba i 30 vojnika KFOR-a, a nakon toga uhapšena su osmorica Srba.

Srbi koji su protestovali u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, zahtevali su da specijalne jedinice tzv. kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština.

2 COMMENTS

  1. Pa kad su “takozvani kosovski policajci”kako to da maticna drzava ne zabrani aps svojih gradjana.

  2. Kurti ima Snimke i slike sa imenima i prezimenima Srba koji su napali KFOR sa protesta 29 Maja 2023 god i listu
    za hapšenje 283 Srba koji su organizovali i učestvovali u napadu na ,KFOR u KiM u tom napadu su teško ranili 19 a lakše telesne povrede su dobili 23 ukupno ranjeno je 42 Pripadnika KFOR a od strane napadača koji su protestovali tog dana .
    Zato ta lista imena su u svakom graničnom prelazu ,Kosova podeljena i svi ti napadači biče privedeni pravdi i uhapšeni sa zakonima Republike Kosova čim se budu pojavili na granici il pa negde u ulici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here