Youtube
Pripadnici paravojne "Štajerske straže"

Slovenačka policija uhapsila je vođu tzv. „Štajerske straže“ Andreja Šiška za kojim je raspisala poternicu jer se nije odazvao na odsluženje zatvorske kazne zbog podsticanja na podrivanje ustavnog poretka.

Šiško je danas priveden nakon što je sa pripadnicima „Štajerske straže“ došao na obeležavanje pogibije partizanskog Pohorskog bataljona u blizini Slovenske Bistrice, na kojoj je bio i presednik države Borut Pahor kojem je Šiško pokušao da se približi, prenose slovenački mediji.

Šiška kojeg su pratilli uniformisani pripadnici njegove jedinice uhapsili su policajci u civilu u trenutku kad je pokušao da se približi predsedniku Pahoru, čemu se nije opirao, a posle toga je odveden u zatvor, prenio je mariborski list „Večer“.

Anica Bidar, portparolka Andreja Šiška, kazala je da je on na mesto komemoracije došao sa namerom da se preda i da je želeo da se to dogodi pred očima javnosti.

Na hapšenje Šiška reagovao je i predsednik Borut Pahor, rekavši da su svi dužni da poštuju ljudsko dostojanstvo, ali i dostojanstvo događaja kojima se obeležava nacionalna prošlost.

Za vođom tzv. „Štajerske straže“ pre dve nedelje raspisana je poternica jer se nije odazvao na poziv za odsluženje zatvorske kazne, a poručivao je preko svojih pristalica da mu odluka o tome da se mora javiti u zatvor nije uručena.

Šiško je bio osuđen na osam meseci zatvora zbog podsticanja na nasilnu promenu ustavnog poretka prilikom postrojavanja svojih pristalica blizu Maribora, ali pušten je iz pritvora posle šest meseci i izricanja nepravosnažne presude.

U međuvremenu je njegova žalba na prvostepenu presudu odbijena. Šiško sada treba da odsluži dva meseca kazne jer mu se u kaznu priznaje vreme provedeno u pritvoru.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime