EPA
Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Bivša ministarka za pitanja porodice u austrijskoj vladi Sofi Karmasin uhapšena je u okviru istrage koja se vodi protiv ranijeg kancelara Sebastijana Kurca i njegove Narodne partije Austrije (OVP).

Tužilaštvo za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala je, prema pisanju bečkog dnevnika “Standard”, naložilo hapšenje nekadašnje ministarke.

Karmasin, koju je OVP uvela u raniju vladu, ima ključnu ulogu u aferi oko lažnih istraživanja javnog mnjenja koja su plaćena iz državne kase, a koja je dovela do političkog pada Kurca.

Karmasin je osumnjičena da je naloge Ministarstva finansija i medijske grupacije “Esterajh” prosleđivala svojoj ranijoj saradnici Sabine B, koja je nedavno saslušana. Tokom saslušanja je B. teško optužila svoju raniju šeficu, tvrdeći da je za vreme obavljanja dužnosti ministarke dobijala provoziju za naloge iz drugih ministarstava.

Pored toga, ona je iznela i da se Karmasin “friziranjem” istraživanja bavila odavno, pre uspona Kurca na političkoj sceni, tada sa Socijaldemokratskom partijom (SPO) i dnevnikom “Hojte”.

Tačni razlozi zbog kojih je Karmasin uhapšena nisu poznati. Tužilaštvo je samo potvrdilo “jedno hapšenje” u aktuelnoj istrazi koju vodi i dodaje da se vodi istraga protiv još tri lica zbog sumnje na dogovor o davanju državnih poslova, to jest naloga, kao i protiv dva lica zbog pranja novca.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here