Tanjug
Dom za stare "Radost" u Negotinu

Više javno tužilaštvo u Negotinu odredilo je zadržavanje direktorki Doma za stara lica “Radost” u Negotinu Branki P.

Uhapšena je jer nije preduzela propisane mere za sprečavanje širenja koronavirusa, zbog čega je u tom domu obolelo 49 osoba, a preminulo šest korisnika.

Osumnjičena nije uhapšena ranije, jer je i sama do juče bila na lečenju od koronavirusa, prenose mediji.

Od kako su zaraženi štićenici Doma otkriveni, ispred ove ustanove oglašavala se samo ovlašćeno lice Biljana Didić, rekavši da do tog trenutka nije znala da je neko od korisnika zaražen.

– Dom “Radost” je pre bilo kakve preporuke Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja uveo petodnevnu radnu nedelju, osim kuhinje koja se izjasnila da ne može da radi tako. Rekla je i da su se zaposleni u domu izjasnili da ne mogu da rade u turnusu 15 dana – dodala je ona.

Nadležni su ovo doneli kao obavezu kako bi se sprečilo dalje širenje koronavirusa, a u slučaju doma “Radost”, prema rečima vlasnice, “radnici su odbili da rade u dvonedeljnim smenama”.

1 COMMENT

  1. Posle bitke svi su generali.Neću da kažem da ne opravdavam već suprotno da opravdavam direktorku doma iako nemam ni veze ni pojma o tom domu osim da je 6 štićenika ili korisnika doma nažalost preminulo od korone. Naime posle odbijanja smenskoga rada ona nije mogla da da otkaze zaposlenima a i nije mogla da ostavi stara lica bez brige,nege,hrane.Da li je možda država uzela to u obzir jer štićenici tj korisnici naših domova su naši stari koji su u takovom fizičkom i duševnom zdravstvenom stanju da uopšte nisu sposobni za bilo koji vid ili deo samostalne egzistencije.Direktorka doma ujedno ne mora biti doktor nauka i da sama sagleda nešto s čime se susreće prvi put u životu.Pustite ženu i ostale radnike i direktore domova iz zatvora jer pokazujete na krivi način brigu o društvu . Nemačka DRŽAVA je napisala studije i propisala ponašanja stanovnika u vreme epidemije još pre 10-20 godina .Kod nas država dade uredbu koja je nesprovodiva i onda za nesprovođenje kazni one koji navodno treba da narede ili organizuju sprovođenje. Takozvane jedinice civilne zaštite i teritorijalne odbrane koje bi bile u ovakvim slučajevima krucijalne postojale su u ex Jugoslaviji. Srbija ima doktrinu nasleđenu iz ex Yu ali za razliku od USA-CIVILNA GARDA, Hrvatska-TO i CZ, Slovenija…koje imaju funkcionalne te delove civilnih oružanih snaga ,NEMA.Jedini vid civilnog organizovanja u vanrednom stanju je bilo stranačko organizovanje stoga prvo i osnovno zašto nije na odgovornost pozvan MINISTAR ODBRANE .KOJA STRUKTURALNA \\\”CIVILNA\\\” JEDINICA JE ORGANIZOVANA OD STRANE DOTIČNOG MINISTARSTVA SA OBAVEZUJUĆIM RATNO RADNIM OBAVEZAMA DA ZAMENI ZAPOSLENE U DOMU DA PERE,PRESVLAČI,VODI,NOSI HRANI STARE I NEMOĆNE U DOMU ako je ovaj ili izgubio ili gubi radnu snagu kao posledicu mera uredbi koje zbog toga i nisu provodive ? Je li ti koji ne znaš ni šta je je TO i CZ pošto ni u vojsi nisi bio tebe pitam?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here