pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživači su uspeli da uhvate najvećeg pitona ikada zabeleženog na Floridi – ali i bilo gde van njegovog prirodnog staništa. Uhvaćena ženka burmanskog pitona teška je 97,5 kilograma i dugačka skoro 5,5 metara.

Ovo otkriće, prema tvrdnjama stručnjaka, ukazuje na problem sa kojim se Južna Florida suočava već decenijama, a to su predatori iz Južne Azije koji menjaju čitave ekosisteme jedući domaće vrste.

Tim istraživača zaduženih za očuvanje prirode jugozapadne Floride je uz pomoć mužjaka obeleženog GPS uređajem za praćenje, krajem prošle godine uspeo je da uhvati ženku kolosalnih razmera. Ova metoda im omogućava da pronađu reproduktivno aktivne ženke pitona, zbog kojih se broj ove vrste tokom poslednjih nekoliko godina nekontrolisano uvećava.

Metoda “zmija izviđač”

Prema zvaničnim podacima organizacija Florida Fish & Wildlife, je od 2000. godine uklonila preko 15.000 pitona iz divljine. Međutim, oni ističu da ni približno ne znaju koji broj ovih zmija gamiže kroz divljine Floride.

Pitoni su se pokazali kao majstori stelt tehnike, drugim rečima oni uspevaju da ostanu nevidljivi ljudskom oku. Čak je i stručnjacima obučenim za pronalaženje ove zmije u nepreglednim močvarama i suptropskim šumama sa gustom vegetacijom, izuzetno teško.

Međutim, tokom godina istraživanja stručnjaci za pitone uspeli su da razviju zanimljivu tehniku. Biolog i vođa projekta Ijan Bartošek kaže da je to kao traženje igle u plastu sena. Iglu možete pronaći samo pomoću magneta, a njihov magnet u ovom slučaju je takozvana “zmija izviđač”. Jednom od zmija izviđača, oko tri i po metra dugačkom Dionisu, naučnici su zakačili odašiljač i prate ga dok je u divljini u potrazi za ženkom.

Kada se izviđač duže zadrži u nekoj oblasti, to je znak za izviđače da ga obiđu, jer pretpostavljaju da je tu zbog ženke. Često se dešava da umesto jedne zmije, na tom mestu pronađu nekoliko spremnih za parenje.

U decembru 2021. godine Dionis nekoliko nedelja lutao po jednom delu ekosistema. To je tim navelo da posumnja da je sa ženkom. Kada su raskrčili put kroz bujnu i bodljikavu vegetaciju, susreli su se, kako kažu, sa najvećim pitonom kojeg su ikada videli.

Usledila je borba. Moćna ženka je savila kraj repa u loptu kojom je u samoodbrani ciljala glave istraživača. Prema proceni naučnika, ženka pitona je bila iscrpljena posle nekih 20 minuta. Uspeli su da je savladaju i ubace u bež platnenu torbu.

Uprkos tome što godinama izučavaju pitone, kada su ovu ženku stavili na vagu, brojka ih je zapanjila. Imala je gotovo 100 kilograma. Zatim je usledio najteži deo posla, eutanazija. Telo je nakon toga nekoliko dana čekalo na obdukciju.

2 COMMENTS

  1. Kakva ljudska gamad, love zivotinju u njenom prirodnom stanistu koja nikog ne dira i onda je ubiju. Nadam se da ce neki naslednik korone uskoro da istrijebi odvratnu ljudsku vrstu. Smrt ljudima.

  2. Ekosistem_ce_unistiti_parazita_covjeka
    To nije njihovo prirodno stanište. Pitoni u Floridi su invazivna vrsta koja se u Floridi našla tako što su neki “ljubitelji” zmija svoje kućne ljubimce pustili u prirodu. Sada mnoge životinjama čije je prirodno stanište u Floridi preti istrebljenje od istih tih pitona koji se razmnožavaju velikom brzinom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here