Pixabay.com

Ujedinjene nacije pozvale su danas na hitan prekid vatre u Libiji, posle jednodnevnih smrtonosnih sukoba između političkih frakcija u glavnom gradu Tripoliju.

Najmanje 23 osobe su poginule, a na desetine je ranjeno tokom borbi, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Tripoliju, preneo je BBC.

Misija UN-a u Libiji saopštila je da su borbe uključivale “neselektivno srednje i teško granatiranje civilnih naselja” i pozvala na hitan prekid vatre.

Glavni poilitički sukob u Libiji vodi se između vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju sa Abdulhamidom al-Dbeibom na čelu i rivalske frakcije koju predvodi Fati Bašagom, a koju podržava parlament sa sedištem na istoku zemlje.

U subotu su oružane snage međunarodno priznate vlade pokušale da potisnu konvoj milicije lojalnih Fati Bašagi.

Službe hitne pomoći navele su u saopštenju da je pogođeno više bolnica.

Kako navodi BBC, bilo je izveštaja o paljbi i eksplozijama iz malokalibarskog oružja u nekoliko oblasti prestonice.

Crni dim mogao je da se vidi kako se diže širom grada.

Poslednjih nekoliko nedelja oko glavnog grada Libije grupisale su se i koncentrisale suprotstavljene oružane frakcije, a sukobi u centru Tripolija eskalirali su zbog pokušaja uspostavljanja kontrole nad libijskom vladom, potvrdili su očevici izveštaču Rojtersa.

1 COMMENT

  1. pa toje americka demokratija sada u libiji,nema tu sta zustavljat sada cveta americka demokratija u libiji.libiski narod cezne za gadafijevom tiranijom

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here